7 Redenen waarom jij niet met deze investeerder in zee moet gaan!

Het gaat er niet alleen om, om een investeerder te vinden, het gaat er om dat je de juiste vind!

Heb je net een investeerder gevonden, krijg je onze lijst onder ogen, met als titel: 7 Redenen waarom jij niet met deze investeerder in zee moet gaan! Het gaat er niet alleen om, om een investeerder te vinden, het gaat er om dat je de juiste vind!

Het gaat er niet alleen om, om een investeerder te vinden, het gaat er om dat je de juiste vind!

Hopelijk is het je zojuist opgevallen dat ik een streep heb gezet onder het woord ” juiste”, aangezien helaas in het wereldje van de informal investors, investeerders, business angels en hoe ze ook allemaal mogen heten, niet iedereen altijd goede bedoelingen heeft.

(Voor dit verhaal heb ik een ieder die geld verstrekt aan Ondernemers, op welke wijze dan ook, investeerders genoemd om het leesbaar te houden!)

We gaan toch allemaal voor het eindresultaat?…

Ja maar Gerard, ik ben een starter! Zo´n investeerder wil mij toch zeker helpen om het bedrijf te laten groeien? Dat is toch ook in z´n eigen belang? Jazeker, dat is in 1e instantie altijd de bedoeling. Daarover zullen jullie het over het algemeen wel snel eens worden. Alleen kan er al vrij snel een verschil van inzicht ontstaan hoe dit dan zou moeten gebeuren.

Voordat je contact met ons opneemt!…

Is het belangrijk om voor jezelf een beslissing te nemen, of een investeerder voor jou de best passende financieringsoplossing is. Sinds dat wij 3 jaar terug betrokken waren bij één van de eerste succesvolle crowdfunding campagnes in Nederland, ben ik van mening dat daar voor heel veel Ondernemers een betere oplossing ligt, dan direct met een investeerder in zee te gaan. (Uiteraard kunnen wij hierover vrijblijvend met jou van gedachten wissen, wanneer je daarop prijs stelt!) Maar als hieruit blijkt, dit gesprek of uit je eigen conclusie, een investeerder is voor jou toch de beste optie, dan is het goed om voor jezelf na te gaan, welk type investeerder past bij mij? Natuurlijk moet het iemand zijn die de middelen heeft! Iemand die € 50 K aan zuur verdiende centjes gespaard heeft is voor jou, in 99% van de gevallen niet de aangewezen partij.

Doe het niet, als het mis gaat en je kunt hem of haar niet terug betalen, dan achtervolgt je dat de rest van je leven! Elke keer als jullie elkaar tegen het lijf lopen! Zoek daarentegen naar een investeerder met behoorlijk diepe zakken, die jou ook in een volgende ronde kan blijven financieren.

Op deze wijze hoef je niet meteen weer op zoek moet naar een andere investeerder. En mocht het onverhoopt mis gaan, dan zal dat niet het (financieel) einde betekenen voor deze man of vrouw!

Ga ook op zoek naar een investeerder die meerdere belangen heeft. Daarmee voorkom je dat een investeerder, al zijn aandacht, hoe goed bedoeld ook vestigt op jouw bedrijf.
Het gevaar is daardoor groot, dat een investeerder van tijd tot tijd vervalt in de val van een investeerder en dat is door op de stoel van een Ondernemer te gaan zitten!

Waaruit kun je dan opmaken dat hij of zij voor jou niet de juiste is?…

 1. Een investeerder die tijdens de eerste kennismaking, drukker is met zijn eigen “war story´s”, dan te luisteren naar jou en de ontwikkeling van je bedrijf; Een aantal van deze (vermogende) mensen is zo vol van zichzelf, dat ze voor veel Ondernemers later een bron van ergernis worden om mee samen te werken.In meetings zijn ze constant aan het woord en geven vaak anderen de indruk dat zijn het bedrijf leiden en niet langer de Ondernemer.
 2. Een investeerder die na die eerste kennismaking, slecht of helemaal niet terug belt, dan wel z´n secretaresse jou laat berichten; Blijkbaar ben je niet belangrijk genoeg voor hem of haar!
  Hoewel er inderdaad ook een aantal tussen zitten die echt druk zijn, zijn dit toch vaak de signalen hoe naar jouw propositie wordt gekeken.Troost, dat wil niet zeggen, dat deze heren of dames de juiste beoordeling hebben gemaakt, maar het zegt genoeg over hoe zij de relatie zien. Next!
 3. Het voorstel van de investeerder is om gebruik te maken van zijn controller / accountant; Ja hoor dit zijn ze!
  Ze kunnen hun verhaal prachtig mooi inpakken op de wijze van; Gerard op die manier kunnen wij kosten van derden laag houden (ook die accountant) en profiteren we daar allemaal van.Wat hij of zij eigenlijk wil zeggen is: Via mijn accountant krijg ik nog beter inzicht in de ontwikkeling van “ons”bedrijf en weet ik wat je met onze centen doet!
 4. Het voorstel van de investeerder is om zijn pand te betrekken wanneer je mogelijk op zoek bent naar (kantoor) ruimte; Lijkt op 3. Het kostenaspect wordt hier wederom opgevoerd.
  Onze ervaring is dat deze investeerders graag een oogje in het zeil willen houden.Voor sommigen van jullie misschien heel waardevol, voor de meesten echter, na verloop van tijd enorm storend om met deze “control freaks” samen te werken!
 5. Jouw vraag, wanneer kan ik een ontmoeting krijgen met één van de andere bedrijven waarin je investeert, wordt continue naar achteren geplaatst. Meestal in de trant van:
  Ja, dat moet ook nog. Ik zal zorgen dat mijn secretaresse een afspraak plant, of ik zal dat met die Ondernemer bespreken, maar meestal komt het niet verder.Onze ervaring leert ons hier, of er zijn geen andere portefeuille bedrijven of de relatie met het andere portefeuillebedrijf is nu niet zo denderend! Waarom zou jij dan verder gaan?
 6. Het continue schermen met het eigen netwerk; Onze ervaring leert ons dat de investeerder, een mogelijk succes toch vooral wil koppelen aan zijn contacten en zijn netwerk. En hoewel sommigen best wel een behoorlijk netwerk hebben, mag hier niet altijd een overdreven waarde aan worden toegekend.Vaak wordt dit punt weer teruggehaald bij besprekingen en of onderhandelingen over de aandelenverhoudingen of wanneer bijgestort moet worden en er betere condities behaald willen worden aan de zijde van de investeerder!
 7. Wanneer documenten, vlak voor de datum van ondertekening er toch iets anders blijken uit te zien, dat die documenten die je bestudeerd had; Dit is een regelrechte “Red Flag”, wegwezen, andere keuzes heb je hier niet!Deze investeerders, helaas zijn die er ook, zijn simpelweg niet vertrouwen, is het nu niet, dan zul je dat op een ander moment nog tegenkomen, maar beter is het dat het je nu overkomt!

Zomaar een 7 tal redenen waarom deze “investeerder” voor jou niet de juiste is!

Hoe dan wel?…

Er zijn er nog meer, maar die liggen veelal na het moment van ondertekening van de aandelentoewijzing.
Nou vooruit dan, nog 1 belangrijk advies; Zorg dat je al het geld binnen hebt, voordat de aandelen worden overgedragen.

Je zult niet de eerste zijn die € 250 K had afgesproken, maar € 150 K krijgt overgemaakt, terwijl de aandelen al zijn overgedragen. En nee, ga niet akkoord met de uitleg, begin hier al vast mee, als je straks meer nodig hebt, dan wordt er bijgestort! (Je snapt hoogstwaarschijnlijk nu ook waarom een aantal van hen, hun controller / accountant graag bij jou aan boord willen hebben?)

Huidige situatie:

Ben jij momenteel in gesprek met een investeerder en zijn het je eerste onderhandelingen, misschien ook niet? Zou jij graag iemand van ons aan de onderhandelingstafel zien, dat kan!

Ga in ieder geval nooit alleen!

Veel van deze heren en dames zijn uiteraard bedreven in dit soort onderhandelingen en het maken van afspraken. Meer dan menig Ondernemer en dat is logisch!

Sommigen zijn inderdaad slimmer, maar een belangrijk deel van ons advies ligt in het feit dat veel Ondernemers, slechts 1 – 2 x in hun leven soortgelijke afspraken maken en deze investeerders maandelijks. Ga met je boekhouder of je controller, maar ga in ieder geval niet alleen!