Acht ICT-voorspellingen voor 2016

Verder met de digitale transformatie

Rond de jaarwisseling kijken veel bedrijven in de glazen bol en maken een inschatting wat het nieuwe jaar gaat brengen. Ook netwerkspecialist Brocade heeft acht trends genoemd die de leverancier verwacht voor 2016. Sander Bakker, Channel Manager van Brocade, licht tegenover Channel Connect toe op welke basis het bedrijf deze voorspellingen doet, wat de partners hiervan gaan merken en hoe Brocade er op inspeelt.

Volgens Brocade was 2015 het jaar waarin organisaties hun markt flink hebben opgeschud met een digitale transformatie van hun activiteiten door het ‘derde compute-platform’ en ‘New IP’-netwerkstrategieën te omarmen. “In 2016 zullen meer organisaties gebruik gaan maken van slimme machines en transformatieve technologieën om voor te blijven op de concurrentie. Dat derde platform is volgens Sander Bakker dan ook meteen de basis waar het bedrijf zijn voorspellingen op heeft gebouwd. Het is een term bedacht door analistenfirma IDC, waarmee de vorming van ICT op basis van enkele grote trends wordt bedoeld: cloud, mobile, social en big data, allen gedreven door virtualisatie. “Ze hebben gemeen dat ze eigenlijk allemaal network-centric zijn”, legt Bakker uit. “Dat is in 2015 gestart, en dat zien we doorzetten in 2016. Revolutionair, maar op een evolutionair pad. We gaan van clientserver naar cloudtechnologieën, waarbij ook de verkeerstromen in het datacenter veranderen.”

Open architectuur

Met dat in het achterhoofd lijkt de eerste voorspelling (‘cloud wordt nog belangrijker’) weliswaar een open deur, maar is al snel duidelijk dat dit niet geldt voor de uitvoering hiervan. Die is namelijk nauw verbonden met de tweede voorspelling vanuit Brocade (‘softwaregebaseerde netwerken zijn de toekomst’). Interoperabiliteit wordt volgens Bakker belangrijker dan ooit tevoren. “Die derdeplatformtechnogieën kunnen alleen als de onderliggende architectuur dat mogelijk maakt”, zegt hij. “We gaan van oude gesloten architecturen naar nieuwe, meer open architecturen, die we met software aansturen.”

Bakker legt te evolutie verder uit: “Als je enkele jaren terug een specifieke functie wilde hebben, was het gewoon software op een PC of server”, zegt hij. “Later boog de trend richting specifieke appliances, maar na een paar jaar werd geroepen dat appliances ongewenst zijn. Kunnen we dezelfde functies niet als gevirtualiseerde software op de server hebben? Dan komt de appliance als VM op de server, zogenaamde Network Function Virtualization (NFV).” Het netwerk zal volgens Bakker mee moeten groeien om dit aan te kunnen. “Je zult additionele eigenschappen moeten toevoegen om dit mogelijk te maken. Deze gevirtualiseerde netwerkfuncties kunnen we dan weer softwarematig aansturen met protocollen als OpenFlow via een SDN controller”, zo zegt Bakker.

Security

Het derde punt dat Brocade noemt is het groeiende belang van security. Steeds meer applicaties zijn immers van buiten aan te spreken. “Er zijn eigenlijk drie plekken waar je je data veilig moet houden. De data die je gebruikt, de data die je niet gebruikt en ergens geparkeerd staat en de gegevens die in transit zijn.” Hierdoor is het volgens hem niet langer voldoende om aan security ‘aan de rand’ te doen, maar dient het verkeer zelf ook beveiligd te worden. “Voor security hebben we in onze switches en MLX’en functionaliteit waarbij we op hoge snelheid kunnen encrypten.

Groeiende rol DevOps

Maar de noodzaak om beter te beveiligen wordt evengoed veroorzaakt door de steeds groter wordende complexiteit van ICT-omgevingen. Daarom wordt de groeiende rol van DevOps ook door Brocade aangestipt als belangrijke trend die in 2016 door wordt getrokken. Het biedt de mogelijkheid om een extra abstractielaag te leggen over de altijd complexer wordende ICT. “Het begon met de sysadmins, die onderdelen van de ICT aan elkaar moesten knopen om het beheer te verbeteren en daartoe tools ontwikkelden. In het netwerk zien we nu hetzelfde. Over enige tijd heb je niet langer een aparte netwerkbeheerder en systeembeheerder. Dat wordt in de toekomst één functie.”

Dat lijkt tegenstrijdig, want de volgende trend die Brocade noemt (‘big data en analytics worden steeds belangrijker) kan juist de suggestie wekken dat er meer specialistisch beheer moet gebeuren. “We hebben grotere netwerken, meerdere servers, meer informatie, en als we ook de tools hebben dat sneller te analyseren, kunnen we betere beslissingen nemen. Om dat aan elkaar te knopen, hebben we wel een netwerk nodig dat dat mogelijk maakt, en tools. Wij hebben vorig jaar bijvoorbeeld VistaPoint overgenomen, die zich bezighoudt met analyse van dataverkeer van mobiele gebruikers.”

Maar een trendje later (‘machine learning vindt ingang’) valt het allemaal weer op zijn plaats. De beheerder hoeft dankzij deze trend geen tijd meer te verdoen met het doorspitten van eindeloze logfiles. “Die zijn zo groot dat het toch onmogelijk begint te worden. Als jij heel veel devices hebt, een grote IoT-omgeving, hoe kun je dan dat ene device of flow uit tienduizenden vinden die rogue is”, legt Bakker uit. “Hoe vind je die? Maak je geen gebruik van machine learning, heb je een groot probleem. Je kunt het ook verder trekken. Het netwerk zelf wordt een anomaly-sensor, en kan steeds beter bepalen wat normaal gedrag is en wat niet. Dan hebben we het over kleine afwijkingen. Met bijvoorbeeld intrusion detection weet je ongeveer waar je naar zoekt. Met machine learning en analyse vind je die dingen die niet gedefinieerd zijn. En dat maakt het verschil om veilig te blijven.”

Tekort aan technisch talent is precies de reden waarom je moet automatiseren

Vereenvoudigen

Als laatste blijven twee dingen over: de opkomst van het telecombedrijf met virtuele omgeving en het tekort aan technisch talent. “We hebben zeven miljard mobiele devices, die onderling met elkaar geconnecteerd moeten worden via bestaande hardwarematige oplossingen”, legt Bakker het eerste uit. “Allemaal losse hardware componenten die een Evolved Packet Core (EPC) vormen, vaak van aparte leveranciers en met veel overlappend werk: sessies bijhouden, mobiele gebruiker bijhouden enzovoorts. Dat kun je vereenvoudigen door deze technologie te virtualiseren naar een virtuele EPC waar we deze functies virtualiseren en overlapping wegnemen.”

Tekort aan ICT’ers opvangen

Als je kijkt naar de komende tien jaar dan groeit, volgens IDC, het aantal servers met een factor tien, de te verwerken informatie met een factor vijftig, maar het aantal IT-professionals slechts met een factor anderhalf”, waarschuwt hij. “Tekort aan technisch talent is precies de reden waarom je moet automatiseren, vereenvoudigen en softwarematige aanpakken. Op die manier, en alleen op die manier, is het neipende tekort aan ICT’ers op te vangen. Trainingen schalen helaas niet en IT is een tool voor de business. Het is niet de business zelf”, concludeert Bakker.