Bespaar op je
 arbeidsongeschiktheids-verzekering in drie stappen

Betaal niet te veel voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) betalen daarvoor te veel. Vaak is de premie te hoog of berekent de tussenpersoon te hoge ‘abonnementskosten’. Bij veel AOV’s wordt nog steeds provisie betaald aan de tussenpersoon.

Bij veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen wordt nog steeds provisie betaald aan de tussenpersoon. Gemiddeld is die provisie 17% van de jaarpremie. Als er geen provisie in de arbeidsongeschiktheidspolis zit, berekenen veel tussenpersonen abonnementskosten aan hun klanten.

De abonnementskosten en de dienstverlening lopen erg uiteen. De kosten variëren van € 60 per jaar tot € 60 per maand. Het loont de moeite om na te gaan wat de tussenpersoon precies voor je doet en hoeveel je daarvoor betaalt.

De tarieven voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn de laatste jaren behoorlijk gedaald.
 Daarnaast brengt het systeem van starterskorting (de eerste jaren krijg je korting op de premie) met zich mee dat overstappen kan lonen. Door over te stappen kun je vaak opnieuw profiteren van nieuwe starterskorting.

In 3 stappen besparen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Stap 1 > Check de looptijd van je arbeidsongeschiktheidspolis

Ga na hoe lang de arbeidsongeschiktheidsverzekering al loopt. Is de polis langer dan drie jaar geleden afgesloten, dan is de kans groot dat de minimale contracttermijn voorbij is en dat je de polis op ieder moment kunt beëindigen.

Let op! Sommige contracten hebben een langere óf kortere contracttermijn.

Stap 2 > Laat een prijsvergelijk maken

Is het contract ‘vrij’, dan kun je er dus vanaf. Vraag je tussenpersoon (of een andere) om een prijsindicatie op basis van je bestaande dekking. Je krijgt hiermee een goed inzicht in de actuele premie voor een vergelijkbare dekking.

Het maken van zo’n prijsvergelijking kost ongeveer een uur. De adviseur kan hiervoor kosten in rekening brengen.

Stap 3 > Overstappen of korting vragen

Is het verschil in je arbeidsongeschiktheidspremie groot genoeg, dan kun je overwegen om over te stappen naar een nieuwe verzekering. Als je gezondheid minder goed is, kan dit problemen opleveren. Let daarom wel op dat je je bestaande dekking niet beëindigt voordat er een nieuwe verzekering is.

De adviseur zal opnieuw een adviestraject met je doorlopen om te bepalen aan welke criteria de nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering moet voldoen. Hieraan zijn kosten verbonden. De adviseur kan je precies vertellen of de kosten van het advies opwegen tegen de lagere premie.

Is het premieverschil niet groot genoeg om een nieuw adviestraject te starten, dan is soms toch een besparing te behalen. Veel maatschappijen kennen trajecten voor het behoud van klanten. Soms is het mogelijk op die manier een korting te krijgen. Ook kun je soms besparen op de kosten van je tussenpersoon of adviseur. Als het contract vrij is, kan soms een besparing worden gehaald door over te stappen naar een andere (goedkopere) adviseur).