Cloud computing, de voordelen en risico's op een rij

Wat, waarom en hoe moet je in de cloud?

Bijna elke ondernemer werkt in de cloud, vaak zonder het te beseffen. Dat is jammer, want bewust werken in de cloud kan je veel voordeel opleveren èn veel ellende besparen. Daarom geeft Informatel Services in dit artikel het wat, waarom en hoe van cloud computing.

Misschien is de term cloud computing nieuw voor je, maar de kans is groot dat je al lang een cloud-gebruiker bent. Als je een Gmail-account hebt bijvoorbeeld. Of als je je bankzaken of boekhouding via internet doet. Of netwerkt via LinkedIn. Het principe achter cloud computing is namelijk dat jij een programma gebruikt dat niet jouw eigendom is, dat draait op hardware van een ander bedrijf.

Cloud computing heeft voordelen, maar het betekent ook dat je mail, je klantgegevens en andere kostbare data op de servers van een ander bedrijf staan. Dat voelt niet altijd fijn. Daarom bestaan er naast public clouds, ook private- en hybride-cloudoplossingen.

Cloud computing betekent dat je niet meer afhankelijk bent van de hardware die je zelf in huis hebt. Je werkt met de veel grotere, professionele en bedrijfszekere systemen van gespecialiseerde ICT-dienstverleners.

Public cloud computing: van en voor iedereen

Gmail is een duidelijk voorbeeld van een public cloudoplossing: iedereen kan het programma benaderen en inloggen. De beveiliging met wachtwoord betekent helaas niet dat niemand bij je mail kan. Google zelf kan je mail altijd analyseren, zodat adverteerders je gericht(er) kunnen benaderen. Dat recht heeft Google. Je hebt immers ooit, toen je een account aanmaakte, een button aangeklikt met de tekst: ‘ja, ik accepteer de voorwaarden’.

Gmail is misschien een vergaand voorbeeld. Maar, werken in de public cloud betekent altijd dat je je gegevens op de systemen van een ander bedrijf neerzet. Op hun voorwaarden.

Private cloud computing: exclusief voor jou

Het kan ook anders. Een private cloud houdt in dat een ICT-dienstverlener een deel op z’n servers reserveert, exclusief voor jou. Hier worden alleen jouw gegevens opgeslagen en draaien jouw programma’s. Met een private cloud heb je op afstand je eigen (virtuele) server. En dat niet alleen, ook de verbinding tussen jouw kantoor en het datacentrum is beveiligd en exclusief voor jou.

Zo heb je dus alles voordelen van betrouwbare, professionele ICT-oplossingen, maar niet het nadeel dat een ander bedrijf zomaar bij jouw data kan.

Hybride cloud computing: een effectieve combinatie

Veilig in de cloud werken betekent niet dat je helemaal geen gebruik maakt van public cloud-oplossingen. De meeste bedrijven kiezen voor een combinatie, een hybride systeem. Je boekhouding draait dan bijvoorbeeld in een public cloud-oplossing, terwijl bedrijfsspecifieke software en je mail in de private cloud worden afgehandeld. Een gespecialiseerde ICT-dienstverlener kan dat optimaal voor je inrichten.

Voordelen cloud computing

Waarom zou je eigenlijk in de cloud gaan werken? Je kunt immers nog steeds kiezen voor traditionele oplossingen van kantoorautomatisering, waarbij je alles in eigen beheer houdt. Dat klinkt veilig, maar cloud computing een aantal belangrijke voordelen:

 1. Je bent minder kwetsbaar
  Als ondernemer kun je één of meer servers draaiende houden met daarop al je programma’s, data en toegangsbeveiligingen. Maar wat als die server kapot gaat of als de stroom uitvalt? Dan ben je nergens meer.
 2. Je hoeft minder te investeren
  Hardware is duur. Als je gebruik maakt van systemen van een ander, hoef je die zelf niet aan te schaffen en te onderhouden. Zo simpel is het. Natuurlijk komen daar wel abonnementskosten voor in de plaats. Maar, op de lange termijn is cloud computing in de meeste gevallen goedkoper.
 3. Je bent flexibeler
  Een kleine uitbreiding van je systeem is met cloud computing eenvoudig te realiseren: je neemt simpelweg een extra abonnement op een bepaalde dienst of je breidt de capaciteit van je virtuele server iets uit.

Risico’s cloud computing

Er is ook een andere kant. De toename van verkeer en opslag van data betekent dat veel bedrijven zich storten op cloud computing. Wereldwijd. Als je meer in de cloud wil gaan werken is het belangrijk dat je op ten minste twee zaken let:

 1. Zorg dat je data in Europa, en liefst in Nederland, opgeslagen wordt
  Zo voorkom je dat vreemde overheden zich het recht toe-eigenen om je gegevens te lezen (zoals in de Verenigde Staten het geval is) of dat door een conflict in een ver land je data(centrum) verloren gaat.
 2. Spreid zelf je risico of kies voor een bedrijf met ICT-waarborg
  Risico spreiden betekent dat je bijvoorbeeld je mail en je boekhouding op verschillende plekken onderbrengt. Je kunt ook kiezen voor een ICT-dienstverlener met een ICT-waarborg. Die heeft e.e.a. zo georganiseerd dat je als klant altijd verzekerd bent van optimale dienstverlening, eventueel bij een andere gecertificeerd bedrijf.