De ‘always on’ maatschappij vraagt om permanente connectiviteit

Producten oplossingen in IT security

Als het gaat over optimale beveiliging van IT-systemen spelen de producten en diensten van (APC by) Schneider Electric vaak een belangrijke, zij het voor het grote publiek vaak onzichtbare rol. Continue beschikbaarheid van connectiviteit – cruciaal voor steeds meer bedrijven en organisaties – is daarbij het ultieme doel.

Geschreven door: Pim Hilferink

“Als we het hebben over security van IT-systemen spelen we daarbij op twee terreinen een belangrijke rol door het ontwikkelen van de juiste ontwerpen en de juiste producten,” zegt Loek Wilden, Datacenter Lifecycle Consultant bij Schneider Electric. “Dat betreft enerzijds de software waarmee organisaties de status en veranderingen op het gebied van energieverbruik en koeling in datacenters, gebouwen en nutsbedrijven monitoren en kunnen optimaliseren. Die software – waarvoor we voor het security-aspect overigens wereldwijd samenwerken met Intel Security (McAfee) – moet beveiligd zijn tegen cybercriminelen om te voorkomen dat ze in staat zijn om via een achterdeurtje in te breken en bijvoorbeeld de UPS-voorzieningen voor noodstroom uit te schakelen. Dat brengt ons meteen bij het tweede terrein, de hardwareoplossingen zoals noodstroomvoorzieningen, datacenter koelsystemen en ‘smart shelters’ en ‘smart bunkers’. Al deze oplossingen dragen bij aan de beveiliging van de continuïteit, de permanente beschikbaarheid, van de verbindingen die cruciaal zijn voor de IT-systemen van vandaag en morgen.

Edgecomputing in opkomst

“Een interessante ontwikkeling van de laatste tijd is de beweging in de markt, waarbij de benadering van de cloud enigszins kantelt,” vervolgt Wilden. “Bedrijven realiseren zich dat met de verwachte groei van het aantal met elkaar verbonden ‘devices’ – van high-speed servers, laptops en smartphones tot allerlei soorten sensoren – in het Internet of Things (IoT) naar meer dan 30 miljard apparaten in 2020, er gedifferentieerd én genuanceerd zal moet worden omgesprongen met de beschikbare bandbreedte. Om er zeker van te zijn dat bedrijfskritische of ‘low latency’ toepassingen altijd beschikbaar zijn kiezen ze ervoor om niet alles meer volledig in de cloud te zetten, maar ‘edge computing’ in te zetten waarmee ze zich verzekeren van rekenkracht op locatie. Daarvoor worden converged of hyperconverged platforms ingezet, zoals bijvoorbeeld HP, Fujitsu, VCE en andere fabrikanten die leveren. Security is ook daar vanzelfsprekend een prioriteit en wij leveren daarvoor dan ook benodigde onderdelen als kasten, UPS’en, stroomverdelers en koelsystemen.”

Bouwstenen voor enterprise én mkb

Converged of hyper-converged infrastructuren zijn zeker niet alleen voorbehouden aan grote ondernemingen. “Ze kunnen zowel worden ingezet in grote datacenters als midden- en kleinbedrijven, omdat ze uit modules – computing, servers, storage, networking en software – zijn opgebouwd,” legt Wilden uit. “Daardoor kunnen ze aangepast worden aan de behoefte, omdat al die modules in een serie met oplopende capaciteit worden aangeboden. Zo kan een maatwerk oplossing worden samengesteld die precies past bij de behoefte aan edge computing van de organisatie. En waar vroeger kleinere systemen werden verbeterd op basis van ontwikkelingen aan de bovenkant van de markt vindt er tegenwoordig steeds vaker een ‘kruisbestuiving’ plaats en worden handige en nuttige features vanuit kleine systemen ook doorgevoerd in enterprise-oplossingen.”

Aandacht voor de ‘erfenis’

Het is inmiddels wel duidelijk dat de cloud een blijvend fenomeen met groeipotentieel is voor een grote hoeveelheid taken en toepassingen. Wilden: “Los van de toenemende belangstelling voor edge computing als aanvulling op cloudsystemen is er bij een groot aantal organisaties een beweging gaande om de ‘overbodige on-premise hardware’ weg te doen. De beveiliging van de connectiviteit vanuit de eigen IT – en daarmee de 24/7 beschikbaarheid van capaciteit en apps – komt steeds meer voorop te staan. Tegelijkertijd vergeten ze om dan ook te kijken naar de ‘erfenis’, de andere componenten van hun IT-systeem, zoals koeling, (nood)stroomvoorziening en redundantie die wel blijven staan. Behalve dat de kostenefficiëntie van hun datacenter of serverruimte daardoor afneemt lopen ze bovendien een risico op downtime, omdat systeemonderdelen door onderbelasting voor storing kunnen zorgen of zelfs uitvallen. Vanuit mijn ervaring als adviseur schat ik dat misschien wel driekwart van de midden- en kleinbedrijven vergeet om ‘right-sizing’ toe te passen, waarbij ze hun IT-systemen tijdig aanpassen op groei of krimp.

‘Smart bunkers’

Een prima oplossing voor de bovengeschetste problematiek bieden zogenaamde ‘smart bunkers’ die zorgen voor de noodzakelijke en gewenste performance op het gebied van connectiviteit. “Resellers en managed service providers besteden vaak nog te weinig aandacht aan dat onderwerp,” stelt Wilden. “Maar als ze hun klanten een stabiele en betrouwbare cloudconnectiviteit willen bieden moeten ze ook oog hebben voor het resterende on-premise gedeelte in de connectiviteitsketen. Met SmartShelter oplossingen, van ‘lege’ behuizingen waarin bestaande apparatuur kan worden gecomprimeerd tot en met volledig uitgeruste units, hebben ze altijd het juiste gereedschap om de fluctuaties in de vraag naar capaciteit op te vangen.