De bank belde, ze willen (nog) meer zekerheden van ons

Zekerheden, ze zijn vaak meer waard dan dat anderen jou willen doen geloven!

Gerard, de bank belde, ze willen (nog) meer zekerheden van ons!
Wat moet ik daar nu (weer) mee? Instemmen of …?

Ook dit zijn van die vragen die wij dagelijks binnen krijgen. Zolang ik zelf al Onderneem, maar ook de laatste 7 jaren waarin ik andere Ondernemers begeleid in het realiseren van hun financiering, blijft dit elke x een heikel punt!

Tenminste als de bank (nog) een rol speelt. Op zich is het positief als de bank meedraait in jouw financiering, voor veel Ondernemers is de bank tegenwoordig een no – go (fly) zone en zijn er gelukkig voldoende alternatieven!

Zekerheden, ze zijn (vaak) kostbaarder dan je denkt dat ze zijn!

Je hebt vast wel eens gehoord van een adviseur; We moeten proberen om een (groot) deel van de lening te plaatsen bij de bank, dat is het goedkoopste geld! Wanneer ik adviseurs dit hoor zeggen, dan weet ik dat ze nog nooit voor eigen rekening grote leningen hebben afgesloten, laat staan dat ze een keer in het nauw zijn gekomen met het afbetalen van (hun) een lening!
Ja, misschien een lening afgesloten voor de hypotheek van hun huis! Kom op, hoe zeker wil je de financiering hebben?

Het klopt dat een bankfinanciering in beginsel in het rijtje van een goedkope financiering geplaatst mag worden. Het rente % wat je betaalt is tegenwoordig zelfs bijzonder laag te noemen, terwijl je bij een nog niet eens zo’n hebberige investeerder of informal toch al gauw 8% kwijt bent. Gisteren zag ik bij een CF (Crowdfunding) campagne hier in de buurt dat er 8,5% wordt aangeboden, wat voor een kleinere investeerder, wat een crowdfunder is, zijn risico is klein door het kleine bedrag, een flinke vergoeding is, in this man opinion!

Oké Gerard, jij bent blijkbaar van mening dat die lening van de bank niet in het rijtje van goedkope leningen hoort, maar waarom, hoor ik meteen sommigen van jullie zeggen.
Wel, met al het bovenstaande hadden jullie dat waarschijnlijk zelf ook al wel kunnen bedenken, het rente % is dan misschien laag, maar de aanvullende voorwaarden (kunnen) maken het ogenschijnlijke goedkope bankgeld, is in een aantal gevallen bijzonder duur! (Understatement)

Een bankfinanciering is oké, totdat de bank niet meer financiert!

Met de bovenstaande woordspeling in deze zin, is eigenlijk in 1 zin gezegd waar de pijn zit!
Natuurlijk start je een onderneming met de verwachting dat jouw onderneming succesvol zal zijn, kom op zeg, waarom zou je er anders aan beginnen? Toch? Helaas, de meeste Ondernemers redden het niet in de 1e 5 jaar en dan is het niet simpelweg de boeken sluiten of opnieuw beginnen zoals sommige business coaches je willen doen geloven.
Veel Ondernemers moeten eerst nog het één en ander afhandelen met een aantal partijen, waaronder de bank!

Wanneer de bank vanuit een start – up situatie, denk aan een “oudere” starter met een eigen huis en bezittingen heeft besloten heeft om mee te doen, denk dan niet dat jouw plan zo veel beter is dan die van die andere Ondernemers omdat de bank bij jou wel mee doet!
Het is waarschijnlijker dat de bank bij jouw nog (meer) zekerheden kan halen ten opzichte van die Ondernemer die een paar jaar terug gestart is en al, al zijn zekerheden heeft weggegeven! De uitspraak, de bank wil mij niet (meer) financieren, kan ook gelezen worden als, ik heb de bank niet meer zekerheden te bieden!

Moet ik gehoor geven aan de vraag van meer zekerheden bieden?

Zoals gezegd, het blijft een strijd, elke x weer, en zo moet je deze vraag ook behandelen.
Hoewel sommige accountmanagers van een willekeurige bank je willen doen geloven dat het doodnormaal is dat je een hoeveelheid zekerheden afstaat is het in onze ogen, en zo gaan we er ook mee om, een echt onderhandelingspunt. Laat je echter nooit door deze account managers intimideren, als de misplaatste opmerking wordt geplaatst; Of geloof je niet in je eigen plan, dat is no-brainer om de besprekingen met die contactpersoon stop te zetten!

Als het (al) een keuze is dat de bank onderdeel gaat uitmaken van de financieringsoplossing, dan ga je niet zomaar je huis en / of andere eigendommen als zekerheid inzetten zonder te blikken of te blozen, wat een aantal Ondernemers wel doen, overtuigd van hun (eigen) succes. Elke zekerheid is er 1 en voor elke zekerheid ga je opnieuw in de onderhandeling. Het is niet het huis en de auto, maar het huis en de auto zijn 2 zekerheden!

Het kan namelijk ook zijn, dat er een moment in je Ondernemersbestaan komt dat er (nieuwe) zekerheden moeten komen en, een kind kan de was doen; Zekerheden éénmaal weggegeven zijn dan ook echt weggegeven en niet opnieuw inzetbaar!
Vergelijk het als een kaartspel, je houdt je kaarten voor je en je legt per keer 1 kaart op tafel!

Dan toch wel een bankfinanciering?

Terug naar de vraag; Is bankfinanciering dan toch wel de beste aanbieding die je kunt krijgen, afgezien van het lage rente % wat er op dat moment wordt aangeboden?
Afgezien van het feit, wat we hier al eerder hebben geschreven, als 1% – 2% meer rente jouw onderneming of jouw deal succesvol moet maken, vergeet het idee en de onderneming dan. De meeste Ondernemers, met alle respect zijn niet in staat om wel,- of geen winst te maken op 1% – 2% renteverschil! Ook de meeste managers trouwens niet.

Daarentegen, wanneer het helaas niet lukt met de onderneming, zal de bank trachten om de haar toegezegde zekerheden in te winnen en wanneer ik de waarde daarvan dan terugreken, dan is een bankfinanciering ineens niet zo goedkoop meer!

Of zoals een wijs, Engelssprekend iemand ooit zei: Debt is okay, until you have to pay it back!

Ben je momenteel in gesprek met (een) de bank, omtrent het verstrekken van zekerheden of ben je voornemens om die gesprekken aan te gaan, maar twijfel je over de positie die je in moet nemen?
Neem dan contact met ons op, voordat je überhaupt zekerheden gaat weggeven!
Echt geloof me, dit kun je maar 1 x goed doen, er is simpelweg geen 2e x meer!

Zekerheden, ze zijn vaak meer waard, dan dat anderen jou willen doen geloven!