Een bedrijfsovername is geen alledaags werk

Waarom een adviseur? Concrete tips bij een bedrijfsovername

Iedere ondernemer wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd: een bedrijfsovername. Vaak wordt er te gemakkelijk over gedacht, zeker als het in de familiekring is. Er verandert toch niet echt iets? Nou, ik kan u vertellen er verandert veel en ook het overnameproces vraagt veel en gedegen aandacht. Waarom? Als ondernemer houden we van snelle beslissingen en uitvoering. Een bedrijfsovername is echter een bijzondere (des-)investering, een van grote strategische waarde, zakelijk gezien, maar vaak ook een die met veel persoonlijke emotie gepaard gaat.

Tip 1 neem de tijd

Bereid als koper/overnemende partij, maar ook als verkopende/latende partij, een en ander goed voor. Een bedrijf moet overname-klaar zijn. Een klantenportefeuille, die nog volled ig aan de potentiele oud-eigenaar hangt is het meest duidelijk voorbeeld. Maar ook op juridisch, fiscaal, financieel, organisatorisch en administratief gebied zijn er tal van zaken te regelen. Ook bij een overname binnen familieverband is passend advies op zijn plaats. Er komt toch een andere eigenaar van de zaak, zo ziet in ieder geval de klant en de bank dat, maar ook de autoriteiten. Een goede begeleiding vergroot de kans op een succesvolle overname, financiering daarvan en een optimaal gebruik van fiscale faciliteiten. Geen van de partijen zit te wachten op verrassingen achteraf.

Tip 2 neem een ervaren en deskundig adviseur in de hand.

Emotie is meestal een slechte raadgever. Het is voor de meeste ondernemers, private equity ondernemers daargelaten, geen alledaags proces. Bij iedere overname zijn een aantal zaken aan de orde:

Waardering

Een vak apart en een noodzakelijk kwaad, dat nodig is om tot een voor beide partijen redelijke overnameprijs te komen, maar ook een van de pijlers is voor de financiering en is veelal raadgever voor het bepalen van een aan- en verkoopprijs. Mits alle informatie voorhanden heeft een adviseur al snel 2 dagen nodig voor de analyse en rapportage.

Het vinden van de juiste kandidaten

Wie wil/ kan kopen en verkopen? Hoe benader je een kandidaat koper of verkoper en welke informatie is daarbij relevant?   Is een overname in familieverband haalbaar? Zo nee, hoe dan wel? Allemaal vragen, waarbij de juiste adviseur van toegevoegde waarde is.

Tip 3 Laat de adviseur onderhandelen

Meestal zijn er meerdere rondes nodig om tot een akkoord te komen. Nu onderhandelt een ondernemer natuurlijk elke dag, maar zoals gezegd niet over de overname van een heel bedrijf. Specialistische kennis vergroot de kans op succes en dat geldt voor beide kanten. Een adviseur kan zakelijk onderhandelen, emoties spelen minder een rol. Zeker in familieverband geeft dat rust. De volgende zaken komen zeker aan de orde:

Financiering

In de huidige tijd allemaal wat minder vanzelfsprekend. Participatie op enige wijze door de oud-eigenaar is eigenlijk altijd nodig. Hybride financiering is eigenlijk standaard bij bedrijfsovernames. De latende partij wordt dus bijna altijd betrokken bij de continuïteit van de onderneming, maar wel vanuit een totaal andere rol. De overnemende partij ziet zich vaak voor langere tijd geconfronteerd met een kritisch oog van de oud-eigenaar. Het  heeft zeker voordelen, maar ook nadelen. Verstandig om die door de adviseur op een rijtje te laten zetten en tot werkende afspraken te komen.

Due dilligence

De overnemende kopende partij wil zekerheid over de koop. Juridisch, fiscaal en administratief boekenonderzoek beperkt het risico voor de zogenaamde lijken in de kast. Hiervoor wordt tegenwoordig, ook al meer en meer in MKB-verband, een elektronische data-room ingericht. Uw adviseur zal, met behulp van specialisten, dit proces kunnen begeleiden.

Tip 4 Laat de adviseur de overname contractueel afhandelen

De bedrijfsovername adviseur draagt zorg voor alle zaken die nodig zijn om de overname passend te effectueren, zodat de overname alleen nog notariële bekrachtiging nodig heeft. Hij/zij kan ook bepalen of en wanneer additioneel juridisch advies moet worden ingeschakeld.

Uiteindelijk moet de bedrijfsovername op langere termijn succesvol zijn voor beide partijen en het is dus belangrijk om dit dus meteen goed te doen. Een goede overnameadviseur maakt dit mogelijk en helpt om tot het beste resultaat te komen. Een investering die zich zeker terug verdient!