Een betaalbare financieringsdekking

Een financiering krijgen is anno 2016 een moeizaam pad

De economie lijkt in 2016 weer wat verder aan te gaan trekken. Als ondernemer krijg je daardoor behoefte aan extra werkkapitaal. En daar sta je dan voor het loket van je bank. Als startend ondernemer met een geweldig idee. Als mkb’er met een investeringsplan of als bedrijf dat tot en met 2015 met eigen geld zeven magere jaren doorstaan heeft. Tenminste, als je tot zo’n ‘loket’ wordt toegelaten en niet verwezen bent naar een e-formulier op hun website. Of naar zo’n anoniem team met steeds wisselende helpdesk medewerkers. Kom je in 2016 e/v dan als klein zakelijke ondernemer weer makkelijk en goedkoop aan maatwerk financiering?

Laat ik het maar niet mooier maken dan het is. Het antwoord is nee!

Eén reden is dat de banken achteruit (moeten) kijken en niet vooruit. Je behaalde resultaten uit het verleden bepalen dus je kredietmogelijkheden in de toekomst. Zeven magere jaren of het ontbreken van historie vormen een uitgangspositie die banken belemmert in hun bereidheid om je te financieren. Zelfs al zijn je plannen nog zo mooi. Daarnaast hebben alle banken al aangekondigd dat ze hun rentemarge op mkb financieringen flink gaan opschroeven.

‘Maar wat moet ik dan in hemelsnaam doen om mijn doel te bereiken’ hoor ik je verzuchten. Mijn wat onaardig klinkende maar wel goed bedoelde advies is: méér moeite! ‘Ja daaaaaag’, zeg je dan wellicht, ‘de schuld voor de malaise ligt toch bij die “ROTBANKEN”? Waarom zou ik mij nu dan in bochten moeten wringen?’ Het enig juiste antwoord op die vraag is: Simpelweg om je eigen doelen te kunnen bereiken…

Financiering 2016

Maar ‘simpel’ is die weg niet. Een financiering krijgen is anno 2016 een moeizaam steil en onverhard pad, vol kuilen en gaten. Een barre tocht die langs meerdere loketten voert. Dat is de tweede reden. Vrijwel geen enkele bank of financier zal mkb ondernemers namelijk ooit nog een 100% financiering verschaffen. Je moet met je investeringsplan en met je eigen financieringsopzet dus langs meerdere ‘loketten’. Alleen dan kun je alle financieringen goed op elkaar afgestemd ‘stapelen’. Dat vereist financieringskennis en regie. Niet eenvoudig maar wel noodzakelijk.

Bijvoorbeeld: 15-20% ophalen bij familie, vrienden of zakenrelaties. 20-30% via crowdfunding of andere investeerders. 10-20% via een leasemaatschappij. 10-20% bij een leverancier en last but not least de resterende 10-45% bij een bank. Of – in de zeer nabije toekomst – ook nog een stuk bij een van de nieuwe lokale VKN kredietunies.

‘Een VKN kredietunie?’ Jazeker! Dat is een not for profit organisatie, voortkomend uit talloze private initiatieven in het hele land. Een èchte krediet coöperatie van, voor en door lokale MKB ondernemers die elkaar helpen met financiering én met hun ondernemers ervaring.

Meer weten? Kijk maar eens op dekredietunie. Nu nog maar op een 20-tal plaatsen in ons actief maar, als de signalen niet bedriegen, straks in het hele land verspreid één van de aanvullende mogelijkheden voor persoonlijk contact om professioneel stapelend tot een 100% financiering te komen.

Bedenk, het kost voortaan nog meer tijd en vereist een dijk van een voorbereiding maar het is die extra moeite waard om een betaalbare financieringsdekking te realiseren.

Makkelijk en goedkoop? Nee, dat wordt het nooit meer!

Veel succes.