Geen cloud zonder connectiviteit

8 connectiviteit aandachtspunten bij een overgang naar de Cloud

Om toegang te krijgen tot cloud diensten is een stabiele internet verbinding een eerste vereiste. En daar wringt nogal eens de schoen. Zeker voor bedrijven in afgelegen gebieden met een slechte internet verbinding of voor medewerkers onderweg zonder goede mobiele dekking. Goede connectiviteit is dan ook, net als een stabiel en veilig datacenter, een basisvoorwaarde voor succesvol werken in de cloud. Op welke 8 zaken ten aanzien van connectiviteit dient u minimaal te letten om teleurstellingen in de cloud te voorkomen?

Capaciteit

Een internet verbinding heeft een eindige capaciteit. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel mensen tegelijkertijd via 1 internet verbinding in de cloud gaan werken. En wat ze precies gaan doen in de cloud. Surfen en mailen, of VoIP en video uit de cloud. Nu en in de toekomst. Zodat er geen filevorming optreedt bij werken in de cloud.

Stabiliteit

Bij werken in de cloud is stabiele connectiviteit erg belangrijk, zeker bij bedrijfskritische toepassingen. Stabiliteit wordt echter niet alleen bepaald door de technologie, maar ook door de provider. Onderzoek daarom niet alleen de kwaliteit en stabiliteit van uw huidige internet verbinding, maar ook die van uw huidige provider. En vervang uw internet verbinding als 1 van deze 2 niet op orde is. Of ga in dat geval niet naar de cloud.

Betrouwbaarheid

Een onbetrouwbare internet verbinding is een belangrijk nadeel bij werken in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele data verbinding waarvan de dekking niet op orde is. Of een consumenten ADSL die pas na dagen gemaakt wordt omdat dit voor de provider beter uitkomt. Bij werken in de cloud dient de betrouwbaarheid van uw internet verbinding hoog te zijn. Kies daarom altijd voor een zakelijke internet verbinding met een goede SLA (service level agreement).

Schaalbaarheid

Wanneer u langzaam maar zeker steeds meer wilt gaan doen in de cloud, is schaalbare connectiviteit belangrijk.

Immers: connectiviteit is niet goedkoop en u wilt liever niet betalen voor wat u niet gebruikt. Kies daarom voor connectiviteit met een groeipad als u pas op langere termijn volledig vanuit de cloud wilt gaan werken.

Beschikbaarheid

Wanneer u uw klantcontacten, of andere kritische bedrijfsprocessen, vanuit de cloud gaat afhandelen dient uw connectiviteit maximaal beschikbaar te zijn. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe lang uw organisatie echt zonder connectiviteit kan en welke maatregelen u moet nemen om dit te voorkomen? Kijk hier pragmatisch naar en overweeg ook alternatieven zoals medewerkers vanaf thuis of op een andere vestiging laten werken.

Kwaliteit

Wanneer u gaat werken met VoIP en/of video vanuit de cloud, worden zware eisen gesteld aan de kwaliteit van uw internet verbinding. Een slechte vaste internet verbinding zorgt voor “onder-water” gesprekken bij VoIP en verstoort de beeldkwaliteit bij video. Bij mobiel werken zijn de netwerk dekking en de netwerk mogelijkheden van een smartphone of tablet belangrijke kwaliteitscriteria.

Toekomstvastheid

Werken in de cloud is een strategische keuze die wordt gemaakt voor meerdere jaren. De gekozen connectiviteit op kantoor en onderweg moet dus voor langere tijd inzetbaar zijn. Kies daarom voor technologieën waarvan de toekomst-vastheid niet ter discussie staat, zoals 4G en glasvezel.

Robuustheid

Wanneer er bedrijfskritische applicaties in de cloud geplaatst worden, is de robuustheid van de internet verbinding essentieel voor een soepele bedrijfsvoering. Zorg er in dat geval voor dat de fysieke infrastructuren volledig gescheiden zijn, zodat er bij inbreuk of verstoring van buitenaf minimaal één verbinding actief blijft. Bij mobiel werken in de cloud kan het zinvol zijn om te werken met een tweede sim-kaart van een andere provider.

Tot slot

Connectiviteit is, na de datacenter infrastructuur, de belangrijkste randvoorwaarde voor succesvol werken in de cloud. Denk dus eerst goed na over uw connectiviteit voordat u naar de cloud gaat. En zorg voor stabiele connectiviteit op langere termijn zodat uw medewerkers ook in de toekomst zorgeloos in de cloud kunnen blijven werken.