Geïnvesteerd wordt er in jou, en in jouw team!

Het selecteren en aantrekken van de juiste mensen

Al 4 jaar lang heb jij jezelf veel, niet alles, maar wel heel veel ontzegd! De afgelopen 3 jaar is bijvoorbeeld de vakantie er simpelweg “bij ingeschoten”! De stand op je spaarrekening is aardig terug op het niveau, toen je deze in gebruik nam! (n.l. 20 jaar geleden!) En nu, nu is het dan eindelijk zover!

Investeerders zullen versteld staan!…

O. Gerard, die machine waarover ik een jaar geleden met je sprak, het prototype is klaar, volgende week gaan we draaien!

G. Okay Ben, dat is goed nieuws, wanneer spraken wij hier voor het eerst over, ik bedoel wanneer had je dat idee ook al weer?

O. Dat was in 2009 – 2010.

G. Ik wist dat je een stijfkop was, maar zo stijf? Gefeliciteerd joh, vertel eens, wie loopt er momenteel nog meer aan dit plan te trekken?

O. Oh, niemand! Alleen een monteur die ik privé goed ken, die heeft me werkelijk elk uurtje dat hij kon, geholpen! Gouden vent!

O. En nu dacht ik kom, ik ga Gerard bellen, er moet nu een financier komen en als ik online een beetje volg wat er wordt geschreven, dat weet jij hoe we dit gaan financieren. Wat denk je Gerard, gaan we dit Crowdfunden, of gaan we meteen op zoek naar een investeerder? You tell me! Wat gaan we doen?

Hoe graag ik ook zou willen, maar ik bewijs je op dit moment geen dienst!…

G. Maar beste Ben, ga je me nu vertellen dat je de afgelopen 5 jaar niemand hebt “aangetrokken” om samen met jouw dit plan van de grond te trekken?

O. Nou nee niet echt. Ik heb wel wat mensen gesproken, maar terwijl ik druk bezig was met de ontwikkeling van het prototype, waren een aantal van die mensen alleen maar bezig met de posities binnen de onderneming en wie gaat nu wat doen?
Dood vermoeiend, dus ik heb die gesprekken een beetje dood laten bloeden. Beide kerels heb ik ook niet weer gezien!

Maar de machine doet het Gerard, and that’s all that matters, zou mijn Opa zeggen!

En nu heb ik dat geld nodig, zelf ben ik er door!…

Zomaar een korte weergave van een telefoongesprek, zoals we die hier wekelijks binnen krijgen, in de één of andere vorm.Soms gaat het om een start-up. Soms gaat het om de financiering van een overname, dan weer om de verbetering van de financiële positie, er is altijd wel een reden te bedenken, waarom er geld nodig is.

En hoewel een aantal “Ondernemers” zich goed hebben voorbereid, ze weten alles van hun product en de markt waarin ze hun activiteit willen gaan uitvoeren, hebben slechts enkelen zich goed voorbereid in de samenstelling van het team. Het team dat deze “nieuwe” Onderneming (ook als werkwoord) moet gaan leiden!

Ook blijven aspirant Ondernemers” zich focussen op hun nieuwe product,- en of de dienst die ze gaan aanbieden als het ultieme doel. Juist aan de andere kant, de kant die moet gaan financieren, wordt er heel veel,- en meer aandacht gegeven aan de mensen die moeten gaan uitvoeren.

Veel aspirant Ondernemers, willen een “State of the Art” product,- en of dienst kunnen laten zien, terwijl de financierende partij een “State of the Art” team wil zien!

Een aantal zeer succesvolle investeerders, maar ook Ondernemers, geven liever de voorkeur aan een nog matig ontwikkeld product of plan, maar met een ijzersterk team daarachter, dan andersom! Nee zeker niet aan een superieur product of een zeer geraffineerde dienst dat wordt geleid door een matig team, laat staan één enkele persoon, voordat er geïnvesteerd wordt!

Het blijft vreemd Gerard. Je kunt toch iets naar de markt brengen als het niet helemaal uitgekristalliseerd is? Wat moeten de (potentiële) klanten dan wel niet denken. Ja, zo zijn we getraind, en je hoort mij ook niet zeggen dat je rommel moet aanbieden, echter de machine-kerkhoven liggen vol met uitgekristalliseerde machine, die nooit goed in de markt zijn gezet!

Er gaat in jouw proces van het naar de markt brengen van je product,- en of dienst altijd wat veranderen! Tenzij je Apple heet, dat bedenk je het al, voordat de klant het kan bedenken!

Je hoeft, wat zeg ik, je kunt het allemaal niet zelf in huis hebben!…

En nee, nu gaat het er niet om, dat jij al die andere rollen binnen een bedrijf moet kunnen vervullen, dat is absoluut onmogelijk. Een ervaren investeerder zal zelfs, de zaak beginnen te wantrouwen wanneer een Ondernemer aangeeft, dat hij dat allemaal zelf ” wel even ” doet!

Die gedachte getuigt toch meestal van enige zelfoverschatting, en dat is wel het laatste waar een investeerder behoeft aan heeft. Zelfvertrouwen jazeker, anders wordt de onderneming geen succes, maar zelfoverschatting is (veelal) dodelijk voor elke (nieuwe) onderneming.

Wanneer je dus mag aanschuiven bij een investeerder, gefeliciteerd, je bent in ieder geval door de voorselectie gekomen, dan durf ik bijna te wedden dat er al een soort van team staat, want in 99 van de 100 gevallen, zal een Ondernemer zonder team, die voorselectie niet eens halen!

Omgekeerd zou je kunnen stellen, elke investeerder die wel investeert zonder dat er een team staat, daarover mag je als Ondernemer juist wel je twijfels trekken! Ik zou maar eens heel goed navragen wat de plannen van deze investeerder zijn, is het niet om over 1-2 jaar jou aan de kant te schuiven en met jouw idee er vandoor te gaan. (Vraag dat maar eens aan de Maarten de Bruijn, de (her) ontwerper van de Spijker auto, het tegenwoordige Spijker Cars. Hij werd binnen no – time door investeerder Victor Muller aan de kant geschoven!)

Samengevat; Besteed naast het ontwerpen van je product, machine, systeem en / of installatie,- maar ook bij de ontwikkeling van die geraffineerde app, of slimme dienst en service die je gaat aanbieden, een behoorlijk deel van je tijd in het vinden, selecteren en aantrekken van de juiste mensen om een team mee te vormen.

Te laat hiermee beginnen kan er toe leiden dat je droog loopt in je financiën, doordat je klaar bent met het ontwerp, het geld op is, en nog geen team hebt samengesteld. Daarbij komt dat een investeerder om die laatste reden (nog) dan ook nog niet wil instappen!

Twijfel je, hoe je het juiste team samenstelt, of hoe je überhaupt aan goede teamleden komt? Neem dan vooral tijdig contact met ons op! De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat in veel gevallen deze processen toch langer duren, dan dat iedereen voor mogelijk had gehouden!