Hoe ontwikkelt video advertising zich in Nederland?

De cijfers van de video advertising market

Vrijwel alle grote online platformen leven ervan: advertenties. En een steeds belangrijkere vorm hiervan is video advertising. En niet zonder reden. Een video advertentie valt meer op en houdt beter de aandacht vast van de doelgroep. Hoe ontwikkelt video advertising zich in Nederland? Met deze videographic geeft Animators inzicht in de status van de video advertising market, op basis van onderzoek van Comscore.

De Nederlander kijkt tegenwoordig veel video online. Gemiddeld zijn we per persoon 5 uur per maand op YouTube te vinden. Het aantal Nederlanders dat online video kijkt groeit nog steeds door. In 6 maanden (11-2015 t/m 04-2016)  tijd steeg het aantal personen dat online video’s kijkt met 16%, op computer alleen al. Hier is het mobiele verkeer dus nog niet in meegerekend. Opvallend, want mobile is online momenteel toch vaak het groeisegment.

Elke maand worden er in Nederland bijna 500 miljoen video-advertenties laten zien: Comscore telde er in april 2016 494 miljoen. Video adverteren ontwikkelt zich dus ook in Nederland tot een serieus segment in online advertising en wordt steeds meer omarmt door  zowel platformen als adverteerders. De thema’s Sport, Games en Gezondheid zijn het populairste. In die categorieën worden de meeste video-advertenties laten zien.

Video advertising in Nederland

Ook heeft Comsore berekend wat deze statistieken betekenen per Nederlander. Een Nederlander ziet gemiddeld per persoon 36 video-advertenties per maand. Iedere dag 1 dus. Verrassend is dat de volwassen categorie – leeftijd van 35 t/m 54 – zien de meeste advertenties: gemiddeld 40 per persoon. Ter vergelijking, Millenials zien 24 video-advertenties per persoon per maand. Daar keken wij van op, want jongeren zijn online het actiefst. Een mogelijke uitleg is dat adverteerders zich dus het meest richten op de volwassen doelgroep en de jongeren vaker uitsluiten. Volwassen zijn financieel natuurlijk ook de interessantste consument, omdat ze het meest te besteden hebben.