Investeerder kwaad

SnappCar door het oog van de naald gekropen!…

Investeerder of Ondernemer, slechts weinigen hangen de vuile was buiten! Winnaar of verliezer, ongein moet koste wat het kost, binnen blijven! Bijgaande situatie geeft sinds lange tijd echter een ander inzicht!

Vaak lezen we over de succesvolle deals die tussen een Ondernemer en een investeerder worden gesloten. Sinds afgelopen vrijdag, zijn we publiekelijk deelgenoot van een ruzie tussen een Ondernemer en een investeerder, die niet binnenskamers kon worden gehouden.

Snappcar is hier (heel) goed weggekomen!…

Zelden krijgen we iets te horen over de onderhandelingen tussen beide partijen, laat staan dat de messen worden geslepen, dat was Het Financiële Dagblad ook al opgevallen. SnappCar, de auto-deel service, vooral bekendheid gekregen via één van de eerste, grotere succesvolle crowdfunding – campagnes in Nederland, valt deze eer te beurt. Eind 2015 trad een nieuwe investeerder toe. Het Haagse AutoBinck, actief in auto-import, autohandel en leasing, investeerde € 2 mln vanuit zijn divisie ‘Smart Mobility’.

Die investering was hard nodig. Auto-deeldienst Snappcar had een ‘redelijk urgente financieringsbehoefte’, zo blijkt uit het vonnis. De aankondiging van de nieuwe investeerder was tegen het zere been van Clarissima. De durfkapitalist en de start-up onderhandelden sinds mei 2015 over een kapitaalinjectie. Clarissima was bereid € 2 mln te investeren in twee tranches. Voor de tweede tranche gold onder meer als voorwaarde dat tijdens een nog komende investeringsronde in totaal € 5 mln aan investeringen zou worden aangetrokken.

logo-snappcar

Op een dag is het geen spel meer!…

We zien het vaker in onze praktijk. Ondernemers die vanuit een start-up succesvol doorgroeien doorgroeien naar een respectabele onderneming, waarbij de founder(s), vaak helemaal in love, vergeten dat ze ondertussen het terrein van de equity-players zijn opgelopen! In het geval van SnappCar was er zoveel enthousiasme en positiviteit rondom het afsluiten van de uiterst succesvolle CF campagne, dat het lijkt dat niks de founders nog in de weg staat om deze weg te vervolgen. Maar de bedragen worden groter, de spelers veranderen en het spel wordt harder. Voor die Ondernemers die denken dat alle investeerders het hogere doel dienen, die moeten na het lezen van dit blog, even contact met mij opnemen. Hun wil ik graag nog het één en ander aan andere zaken verkopen! Uiteraard zijn er ook voldoende investeerders die het hogere doel dienen, voor hen doen wij de handen op elkaar, maar helaas trekt geld ook altijd mensen aan die toch vooral slimmer willen zijn, dan de partij waarmee ze de onderhandelingen aan het voeren zijn!

Play in the tall grass, and pee with the big dogs!…

Ik weet het, het moet zijn; “If you want to run with the big dogs, you got to learn to pee in the tall grass”, maar in dit voorbeeld, waarbij Ondernemers op een ander schaakbord terecht komen, heb ik de vrijheid genomen om een kleine aanpassing te doen in dit gezegde. Zoals gezegd, de bedragen worden groter, de spelers veranderen en daarmee worden ook de belangen groter. De heren en dames die aan tafel komen, zitten er veelal ook als vertegenwoordigers van het geld dat zij in beheer hebben gekregen en bovengemiddelde rendementen maak je niet door (te) veel weg te geven!

Veelal in loondienstverband, zullen zij (de investeerders) met een zeker (eigen) belang, trachten de onderhandelingen naar hun hand te zetten en bovenal willen voorkomen dat ze met een slechte deal naar buiten komen!

The Big Red Flag, vaak GEHESEN, weinig gezien!…

Terug naar SnappCar. Vraag is hoe heeft het zover kunnen komen?

Uit het vonnis kunnen we lezen dat de financieringsbehoefte urgent is. Met andere woorden, de Ondernemers zijn blijkbaar te laat geweest (Clarissima nam daarbij ook nog eens alle tijd) in het realiseren van nieuwe financieringsronde. Mogelijk ook een gevolg van de mindere resultaten, hierdoor hebben ze wellicht meerdere investeerders moeten aanspreken en zijn ze kostbare tijd kwijt geraakt. Gezien het feit dat investeerder Clarissima een remparachute eiste (investeerder wordt in een vervolgronde gecompenseerd voor een eventueel lagere waardering), mogen we er wel vanuit gaan dat de resultaten onder druk staan, dan wel dat de vooruitzichten minder zijn! Het hoeft daarbij geen betoog, dat aan de andere kant, de investeerders op hun beurt vooral de snelheid wilden beperken. Wellicht dat ze morgen nog meer krijgen voor het bedrag wat ze vandaag denken te investeren.

Onderhandelen zonder emotie!…

Uit eigen ervaring weet ik, dat wanneer je het water aan de lippen staat, dat je, je vast probeert te houden aan elke strohalm die voorbij komt drijven. Soms lijdt dit er toe dat je akkoord gaat met onredelijke voorstellen, dan wel dat je, jezelf meer en meer afhankelijk maakt van partijen die beduidend minder haast hebben, maar toch niet afhaken. Helaas is elke dag die daarbij voorbij gaat en geen oplossing aandraagt, een stap dichterbij naar het einde van je Onderneming. De (noodzakelijke) vertrouwenspersoon die optreedt voor de Ondernemer, dient dan ook, zonder enkele emoties, een deadline te stellen aan de biedende partijen, en een herhaling van zetten te zien als de eerder genoemde. “Red Big Flag”!

Want al komen de partijen tot een oplossing. Vaak zijn dit wel de signalen die aangeven dat er een storm op komst is, wanneer men met deze partijen daadwerkelijk in zee gaat. Is het niet met nieuwe financieringsronden, dan wel met de uiteindelijke exit van de bedoelde partij!

Negen van de tien keer ontstaat er met deze partijen in het vervolgtraject heibel. Zodoende heb ik dan ook in de aankondiging opgenomen, dat volgens mij de heren van SnappCar heel goed zijn weggekomen met uiteindelijk een investering door het Haagse AutoBinck!

Ben jij momenteel ook in onderhandeling met een investeerder en duurt het te lang. Hoogstwaarschijnlijk is dan ook voor jou het moment aangebroken om te kappen met deze partij, zoals we hier al schreven! Wanneer een investeerder vandaag niet kan beslissen of hij of zij wil investeren in jouw onderneming, dan is deze persoon geen knip voor de neus waard! Blijven ze aanhouden, terwijl jij ligt te spartelen, dan is dat niet de juiste partij voor jou! Afscheid nemen is dan het devies.

Simpeler dan dit wordt het leven niet!