IP-storage vereist een eigen netwerk

Wijze lessen uit de SAN-wereld

Het landschap in IP-storage is aan het veranderen is. De vraag naar storagecapaciteit stijgt explosief. De transitie naar bedrijfskritische IP-storage is eveneens gaande. IP-storage werd voorheen gebruikt voor filesharing en homedirectorys en wordt nu meer en meer ingezet voor bedrijfskritische workloads zoals servervirtualisatie, analytics en andere opkomende workloads.

IP-storage vereist een eigen netwerk

Dit is een uitdaging. De bedrijfskritische workloads moeten beheerd worden onder strikte SLA’s die een beschikbaarheid, performance en betrouwbaarheid dicteren op hetzelfde niveau als het bestaande storage area netwerk op basis van Fibre Channel. Echter, veel klanten draaien deze top-tier workloads bovenop een gedeelde general purpose netwerkinfrastructuur.

Waarom is dit een probleem?

Strenge SLA’s kunnen niet gegarandeerd worden wanneer workloads draaien bovenop een best effort, gedeelde infrastructuur. Het netwerkteam begrijpt vaak niet de unieke vereisten van kritieke storage. Het netwerk is dan ook niet ontworpen en geoptimaliseerd voor storageverkeer. Daarnaast is het storageteam afhankelijk van het netwerkteam voor het bepalen van de change windows en vaak heeft het netwerkteam andere prioriteiten.

Dit verhindert de mogelijkheid voor het storageteam om snel te reageren op een ontstaan probleem. Netwerkverkeer en storageverkeer kunnen elkaar ook hinderen; wanneer het netwerk met andere woorden onderuit gaat, gaat het storageverkeer eveneens onderuit en vice versa. Troubleshooting is eveneens complex vanwege de meerdere verkeerstypen over de gedeelde infrastructuur.

Praktijkvoorbeeld

Dit alles is misschien wel het best te illusteren aan de hand van een recente situatie bij een van onze klanten. Deze klant had een aantal nieuwe racks met servers aangeschaft om de capaciteit van hun VM-omgeving uit te breiden. Het serverteam had de servers snel geïmplementeerd in het datacenter, het storageteam had binnen enkele minuten nieuwe NFS-mounts en capaciteit geprovisioned. Echter, het netwerkteam had enkele weken nodig om switch- en portreconfigurations te plannen die nodig zijn voor de additionele netwerkcapaciteit. Nadat servers, netwerk en storage eindelijk in productie waren, bleef men maar performance problemen ondervinden met een paar van de nieuwe VM’s. Het applicatieteam dacht dat het lag aan de storage; het storageteam dacht dat het een netwerkprobleem was en het netwerkteam dacht dat het aan een ongeautoriseerde applicatie lag. Uiteindelijk moest het hele netwerk neergehaald worden om configuratieproblemen op te lossen, en dit had een grote impact op de applicaties die verbonden waren met de IP-storage. Dit is een scenario dat we vaak zien bij veel klanten die ondervinden dat zij niet bij kunnen blijven met de eisen vanuit de business vanwege beperkingen of inflexibiliteit van hun infrastructuur en de complexiteit van hun organisatie.

Wat is de oplossing?

De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Het storageteam moet ervoor zorgen dat het niet meer afhankelijk is van het netwerkteam voor netwerkcapaciteit door het bouwen en beheren van een eigen netwerk voor IP-storage. Een netwerk dat geoptimaliseerd is voor de beschikbaarheid, snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit van de huidige en toekomstige workloads. Het elkaar de schuld geven is daarmee afgelopen wanneer er iets misgaat; kritieke applicaties worden niet gehinderd door niet-essentiële workloads, en storage- en netwerkcapaciteit kan worden toegevoegd zonder vertragingen. Om deze voordelen te bereiken moet je beginnen om bedrijfskritisch storageverkeer op een apart eigen storagenetwerk te zetten voor IP-storage. Dat is niet genoeg. Om het niveau van flexibiliteit te bereiken die nodig is, moet men snel netwerkcapaciteit kunnen toevoegen en snel veranderingen kunnen doorvoeren. Dit betekent een infrastructuur waarbij het netwerk geprovisioned kan worden zonder handmatige werkzaamheden. Dit versnelt de installatietijd en reduceert het risico op fouten en downtime.

Platte leercurve

Sommige storageteams zeggen, ‘maar ik ben geen Ethernet-expert, we hebben altijd vertrouwd op het netwerkteam voor de installatie en beheer van de netwerkcapaciteit. Er zijn te veel protocollen geassocieerd met Ethernet en mijn team heeft geen kennis van veel van hen. Daarnaast heb ik geen budget voor training’.

Dit horen we wel vaker. Het storageteam wil de controle hebben, maar heeft niet het gevoel dat ze over de juiste kennis beschikken. Echter, niets is minder waar. Net als bij Fibre Channel is het netwerk voor IP-storage voornamelijk een Laag 2-opbouw. Men hoeft zich geen zorgen te maken over het merendeel van de complexe Laag 3-protocollen. Brocade biedt een netwerk oplossing die specifiek is gebouwd voor storage – de VCS Ethernet Fabric-technologie. Een VCS-fabric biedt een multi path, non-blocking architectuur die geoptimaliseerd is voor low latency, hoge bandbreedte IP-storageverkeer waarbij nagenoeg alle configuratie is geautomatiseerd wat zorgt voor een zeer platte leercurve.

De evolutie van IP-storage naar het ondersteunen van bedrijfskritische applicaties is zowel een uitdaging als een kans. Storageteams hebben de oplossing voor deze uitdaging al bijna 20 jaar opgelost door middel van een SAN. Het enige wat van belang is, is dat het netwerk belangrijk is, het moet eenvoudig te beheren zijn, betrouwbaar zijn en hoge snelheden aankunnen. Het is tijd dat we deze wijsheden toepassen in de wereld van IP-storage.