Is 10GbE nodig bij virtualisatie?

De last op het netwerk is door virtualisatie alleen maar groter geworden

Omdat servers en devices zijn geconsolideerd in één of misschien slechts enkele fysieke systemen, begint de traditionele 1 Gb koperlijn tegen zijn limiet aan te lopen. Om dat te vervangen door fibre is voor kleinere organisaties ondoenlijk, terwijl ze steeds meer smachten naar enterprise-capaciteit. Gelukkig dat de standaarden voor koperverbindingen zich ook hebben doorontwikkeld. NETGEAR staat aan het front van de strijd om 10 Gb naar het mkb te brengen.

De regel klopt volgens Sergio Mandos, Territory Account Manager Benelux van NETGEAR, nog steeds: ieder jaar verdubbelt de hoeveelheid data die door de ICT-omgeving giert. Dat virtuele omgevingen een grote rol spelen bij deze trend staat buiten kijf.

Consolidatie

“Door virtualisatie wordt alles geconsolideerd”, zegt Mandos. “Wij hebben bijvoorbeeld resellers die de omgeving van hun klant hosten als Virtual Private Servers, vanuit hun eigen omgeving of via een cloudprovider”, vertelt hij. “Daardoor heb je minder fysieke hardware nodig, maar kom je wel in de problemen met de snelheid op je netwerk, want het lijntje blijft 1 Gigabit waar veel meer traffic over gaat.”

Supersnel over koper

Enterprise heeft al langer de beschikking over 10 Gigabit Ethernet (10GbE)-verbindingen via fibre channel, maar voor kleinere bedrijven is het vervangen van de bekabeling en switches onbetaalbaar. Gelukkig laten recentere kabelstandaarden als Cat 6a en Cat 7 gewoon 10 Gb-snelheden toe op koper en daar zet NETGEAR dan ook vol op in.

“De tijden dat een SAN alleen maar SAN mocht worden genoemd als het via een fibre channel-verbinding gaat, zijn voorbij”, zegt Mandos.

“Tegenwoordig wordt ook dat op basis van ethernet ontwikkeld. Neem iSCSI, dat al jaren dé standaard is. Alles dat je nodig hebt om het voor elkaar te krijgen, is een module op je switch. De belangrijkste beperking van koper is de maximale afstand voor 10 GbE, die bij Cat 7 op 100 meter ligt. Voor kleinere bedrijven is dat meestal geen groot probleem, en NETGEAR heeft ook in gevallen dat meer afstand nodig is oplossingen in petto. “Heb je meer lengte nodig, dan valt de keuze op glas”, begint Mandos zijn uitleg. “Voordeel van glas boven bijvoorbeeld fibre channel is dat je dezelfde switches kunt gebruiken. Al onze 10 GbE switches hebben de helft koperpoorten en de helft glas.” Bovendien komt dan ook de ‘spine and leaf’-architectuur van NETGEAR goed van pas. “Door switches slim te stacken kun je line-rate-snelheden behalen zonder exorbitante investeringen”, zegt hij. “En dat wordt als één netwerk behandeld. Alles consolideren als één, maar wel met de performance. Daardoor kun je afstanden van boven de honderd meter overbruggen, op een betaalbare manier.”

De komende tijd kunnen resellers dan ook nieuwe ontwikkelingen verwachten van NETGEAR. Het 10 GbE-portfolio zal volgens Mandos worden blijven uitgebreid. “Onlangs is onze M5300-serie vernieuwd en geüpgrade naar de M4300-serie. Daarmee zijn de laatste technieken beschikbaar zonder extra investering”, sluit Mandos af.