Is mijn idee wel te financieren?

Elk idee, hoe raar misschien nu nog, is te financieren!

Regelmatig krijgen wij de vraag, vooral van startende Ondernemers, maar ook wel van bestaande Ondernemers met een nieuw idee; Is mijn idee wel te financieren? Begrijpelijk, veel (door magazines uitgeroepen) goeroes en zogenaamde “adviseurs” maken Ondernemers in onze beleving ook (vaak) bang met wat ze allemaal wat niet moeten doen om aan het benodigde geld te komen!

Begrijpelijk, veel (door magazines uitgeroepen) goeroes en zogenaamde “adviseurs” maken Ondernemers in onze beleving ook (vaak) bang met wat ze allemaal wat niet moeten doen om aan het benodigde geld te komen! Wat ons daarbij opvalt is dat sommige van deze “adviseurs” zelf nog nooit geen geld hebben opgehaald voor het oprichten van een bedrijf. (Dit hebben we overigens nagetrokken!) Als ze al ervaring hebben met het ophalen van geld, dan is dat meestal geweest voor het afsluiten van een hypotheek en dat is toch echt wel iets anders, als het huis als onderpand dient met daarbij nog een vast inkomen! Alles wat een Ondernemer bij de oprichting van een bedrijf nooit kan bieden.

 Elk idee, hoe raar misschien nu nog, is te financieren!

Dat betekent uiteraard niet dat het altijd een eenvoudige zaak is, hoewel sommige crowdfunding campagnes je soms een ander idee kunnen geven. De eerste campagne waarbij we betrokken waren in de zomer van 2013, Dovideq, haalde in 3 dagen, € 150 K op. Nu wordt dat soms volgeschreven in een uur! Uiteraard zijn er ook genoeg campagnes, wereldwijd zelfs meer die stranden! Met name de lage rente die er op dit moment is, doet veel crowdfunding investeerders makkelijker de portemonnee trekken, waarbij niet altijd lang wordt stil gestaan, als sommigen het al begrijpen, hoe nu echt het verdienmodel werkt van een onderneming. Daarom.

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van!

Ons advies aan Ondernemers op dit moment is dan ook om volop te profiteren van die lage rentestand. Ooit zal er een dag komen dat mensen een hoger % rente op hun spaarrekening toch ook wel fijn vinden. Maar zolang overheden nog met dit tempo en in deze hoeveelheden geld blijven printen, durven wij daarover geen uitspraak te doen wanneer dit zal zijn! Toch kan het wel zo zijn dat je niet terecht kunt bij een aantal van de nieuwe “alternatieve” financieringsvormen. Of je gaat nog lang geen winst maken, of je hebt de afgelopen jaren rode cijfers gedraaid en hoewel het nu wel beter gaat, zul je toch nog wel 2015 positief moeten afsluiten, maar ondertussen heb je wel geld nodig. Een investeerder, of een andere geldbron, in welke hoedanigheid dan ook, is dan vaak de enigste optie, die bereid is om toch met een aantal onzekerheden, maar wel met een doortastende Ondernemer en een kloppend verhaal deel te nemen. Maar het vinden van de juiste investeerder kost tijd en geld. Tenslotte wil iemand wel een cijfermatige onderbouwing waar hij of zij het geld in gaat steken.

Ga a.u.b. niet te laat op pad!

Want hoewel wij achter ons standpunt blijven staan, dat elk idee te financieren is, zien we nog steeds dat Ondernemers te laat op pad gaan! Nee hoor, dat zijn heus niet alleen starters die dat overkomt. Zelfs succesvolle Ondernemers trappen in die eeuwenoude val! Zo werd ik gisteren nog gebeld door een overname-adviseur die vroeg of wij nog een investeerder voor één van zijn klanten hadden. Deze, blijkbaar uitermate succesvolle Ondernemer die jaren terug al zijn vorige bedrijf verkocht had, heeft met de ontwikkeling van een nieuw product te lang gewacht om extern geld op te halen. De uitkomst op dit moment is dat hij, zo zegt althans zijn adviseur, geen geld meer heeft om ons te kunnen betalen om voor hem aan de slag te gaan! Nu weet ik wel, tussen willen en kunnen ligt een wereld die heel groot is, maar zij kloppen hier niet aan als er nog een paar miljoen op de bank staat!

Als Ondernemer heb je altijd geld nodig!

Fijn hoor Gerard, zo’n preek voor eigen parochie, maar ik heb voldoende! Nou gefeliciteerd dan maar, maar ik weet dat de meeste Ondernemers die dat tegen ons zeggen, stilstaan met hun bedrijf! Elke onderneming die (nog) groeit heeft geld nodig!

Wat zeg je? Je keert je zelf maar even geen fee uit wanneer je het nodig hebt? Niet echt verstandig!

Deze ochtend mochten wij een aangeboden crediteurenakkoord positief afsluiten, waarbij een bedrijf met zo’n 40 tal (+ ingehuurde) medewerkers niet failliet hoeft te gaan! Dit zou hoogstwaarschijnlijk ook gevolgen hebben gehad voor de andere 110 medewerkers in de andere werkmaatschappijen.

Ook hier hebben de eigenaren maandenlang, noodgedwongen, zichzelf weinig uitgekeerd, waarbij er flink is ingeteerd op het eigen spaargeld. Met het akkoord kan in de privé situatie, van de nu nog overgebleven Ondernemer worden gewerkt aan een herstel, maar geen akkoord zou het voorportaal geweest zijn naar de bijstand.
Zo dun is deze lijn! Niet iedereen heeft morgen een andere job!