Leaseauto van het Jaar 2016: Skoda Superb

Voor het eerst ook private leaseauto van het jaar

De verkiezing Leaseauto van het Jaar, eind april georganiseerd door leasemaatschappij Alphabet, is gewonnen door de Skoda Superb. Voor het eerst werd er ook een Private Leaseauto van het Jaar benoemd. Die eer viel de nieuwe Opel Astra ten beurt.

De Leaseauto van het Jaar wordt gekozen in de categorieën Economy, Business, Business+ en Executive Klasse en geselecteerd op onder andere representativiteit, exploitatiekosten en de hoogte van de bijtelling.

De Private Leaseauto van het Jaar wordt gekozen uit de categorieën Economy en Business, waarbij value for money, praktische bruikbaarheid en uitstraling de belangrijkste criteria zijn.

”De uitstekende rijeigenschappen van beide auto’s maken ze tot terechte winnaars. De modellen zijn uitgerust met de modernste technologie”, zegt juryvoorzitter Anne Brons van Alphabet. De vakjury, bestaande uit in- en externe lease-experts en een journalist, maakte vooraf op basis van de uitkomsten van een uitgebreide deskresearch een selectie van genomineerden in verschillende leasecategorieën. Tijdens de testdag werden de auto’s onder andere getoetst op criteria als design, comfort, wegligging en prijskwaliteitverhoudingen. Naast het oordeel van de vakjury, kon het publiek ook haar stem uitbrengen.

Mazda CX-3 publiekslieveling

De selectie van de Leaseauto van het Jaar vond plaats in de volgende categorieën: Economy, Business, Business+ en Executive. De winnaars in deze categorieën zijn  respectievelijk Mazda CX-3, Opel Astra, Skoda Superb en BMW 7-serie. “De Mazda CX-3 was de publieksfavoriet, maar tijdens de testdag haalde de Skoda Superb de Mazda in”, aldus Brons. “De Superb scoorde heel goed op de criteria ruimte, comfort en wegligging. Daarnaast is de prijskwaliteitsverhouding optimaal bij dit model. Dit is voor ons beslist de winnaar.”

De potentiele kandidaten voor de verkiezing Private Leaseauto van het jaar worden geselecteerd uit de eerste twee categorieën (Economy & Business), waarbij de jury andere selectiecriteria hanteert dan bij de leaseauto van het jaar, zoals praktische bruikbaarheid en value for money. Hoewel de Mazda CX-3 won in de categorie Economy, krijgt de Opel Astra meer stemmen in de categorie Business, waardoor deze ook overall winnaar werd.

“De Opel Astra biedt net iets meer waarde voor je geld in verhouding tot de Mazda CX-3. Dit komt tot uiting in een relatief laag leasetarief. Naast alle opvallende modellen in dit segment scoorde de Opel Astra goed op het gebied van functionaliteit, degelijkheid en ruimte”, zegt Brons.