Markt voor servervirtualisatie

Geen onderdelen meer zonder virtualisatie

Of het nu gaat om het netwerk, de desktops of de applicaties; binnen de ‘IT-stack’ is er geen onderdeel meer te vinden dat niet wordt gevirtualiseerd. De grootste aandelen in virtualisatieoplossingen zien we echter nog altijd binnen de markt voor servervirtualisatie. Welke spelers delen hier de lakens uit? En wat zijn de ontwikkelingen waar de partners rekening mee moeten houden?

Als we recente cijfers van het Nederlandse onderzoeksbureau Computer Profile mogen geloven, dan gebruikt drie kwart van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers servervirtualisatie. Binnen de non-profitsector wordt het meest gebruikgemaakt van software voor servervirtualisatie, namelijk ruim acht op de tien bedrijven. In de transportsector ligt het gebruik het laagst; hier geeft twee derde van de locaties aan servervirtualisatie toe te passen. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is afkomstig van VMware. Van de circa zesduizend geïnterviewde IT-verantwoordelijken gaf 76,5 procent aan oplossingen van deze EMC-dochter te gebruiken. Daarna volgen Microsoft met 14 procent en Citrix met ongeveer 9 procent.

Magic Quadrant

De Nederlandse cijfers komen overeen met het beeld dat Gartner vorig jaar schetste in zijn ‘Magic Quadrant for x86 Server Virtualization Infrastructure’. Ook deze marktvorser merkt op dat ongeveer 75 procent van alle ‘x86 server workloads’ is gevirtualiseerd. Evenals Computer Profile wijst Gartner VMware en Microsoft aan als de overduidelijke marktleiders. VMware blijft volgens Gartner leidend als het gaat om de geboden functionaliteit, al hangt daar wel een stevig prijskaartje aan. Met de introductie van versie 6 van vSphere in 2015 beloofde VMware nog eens ruim 650 nieuwe ‘features’, onder andere voor de ondersteuning van ‘cloud-native’ applicaties, de migratie van workloads of lange afstanden, technologie om snel duizenden containers en virtuele machines te klonen.

Microsoft zal met Hyper-V nieuwe stappen zetten op servervirtualisatiegebied als de definitieve release van Windows Server 2016 op de markt komt, vermoedelijk in het derde kwartaal van dit jaar. Zo zal Hyper-V mogelijkheden bieden om Linuxgebaseerde virtuele machines te configureren met ‘secure boot’, een nieuwe serverrol aan boord hebben om data binnen virtuele servers af te schermen van ongewenste toegang en ondersteuning gaan bieden voor containers (zie kader). Op basis van Windows Server 2012 R2 moesten de analisten van Gartner echter al concluderen dat Microsoft het gat met VMware heeft gedicht als het gaat om de functionaliteit van Hyper-V voor de virtualisatie van x86-servers, en dat met een oplossing die aanzienlijk gunstiger is geprijsd. Als het gaat om beheergemak en features moet Microsoft echter nog wel zijn meerdere erkennen in VMware.

Nichespelers

Opvallend is dat in Gartners Magic Quadrant alle overige aanbieders buiten Microsoft en VMware worden geschaard onder de ‘nichespelers’. Dat lot trof:

  • Odin, wat sinds 2015 de nieuwe naam is voor Parallels’ Serviceprovider Business Unit en volgens Gartner zeker de potentie heeft om verder te groeien op de serviceprovidermarkt. Onder andere de concurrentie die nu opkomt voor de containeroplossingen van Odin en de sterke afhankelijkheid van de serviceprovidermarkt baren wel enige zorgen.
  • Huawei. Volgens de analisten biedt Huawei met FusionSphere een prima oplossing voor het virtualiseren van Huawei-hardware, ‘maar gebruikers van andere x86-servers zouden het niveau van certificering en de lokale support moeten controleren’. Oracle, dat volgens Gartner wordt geconfronteerd met een dalende vraag naar Oracle VM – Oracle’s implementatie van de Xen-hypervisor – terwijl de markt voor x86-servervirtualisatie toch een groeimarkt is.
  • Red Hat. Hoewel deze aanbieder wordt aangemerkt als nichespeler, is Gartner toch redelijk positief als het gaat om het toekomstperspectief van Red Hat op de servervirtualisatiemarkt. De visie van Red Hat snijdt hout, aldus de analisten, en ook de populariteit van OpenStack kan in het voordeel zijn van Red Hat. “Wel moet het bedrijf zijn RHEL-business om meer RHEL-push te genereren.”

En Citrix?

Evenals Odin, Red Hat, Oracle en Huawei wordt ook Citrix, toch de nummer 3 op de markt, onder de nichespelers geschaard. “Het is duidelijk dat Citrix niet langer investeert om bij te blijven bij de marktleiders VMware en Microsoft, althans niet op het gebied van de traditionele servervirtualisatie in het datacenter”, zo merken de analisten Thomas Bittman, Philip Dawson en Michael Warrilow op. “In plaats daarvan focust Citrix op het aantrekkelijk maken van XenServer als hypervisor voor cloudinfrastructuren en desktopvirtualisatie.” Met Amazon Web Services als klant weet Citrix zich op cloudterrein gesteund door een grote IaaS-cloudprovider. Het eerder aangehaalde onderzoek van Computer Profile toonde aan dat Citrix heer en meester is op het gebied van desktopvirtualisatie. Ruim zes op de tien geïnventariseerde oplossingen voor desktopvirtualisatie betreft een Citrix-toepassing. Bij locaties van multinationals kent Citrix, met bijna 70 procent, zijn sterkste installed base-aandeel.

‘Drie kwart van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers gebruikt servervirtualisatie’

Containers en virtualisatie

Containertechnologie voor het verpakken van applicaties is populairder dan ooit. Veelzeggend was het Docker-T-shirt waarmee Microsoft Azure CTO Mark Russinovich in april 2015 tijdens de ontwikkelaarsconferentie het podium betrad, met daarop de bekende walvis die een lading containers naar een andere bestemming brengt. Een duidelijke bevestiging van de romance tussen Microsoft en Docker dat de containertechnologie op de kaart heeft gezet. In de aankomende Windows Server 2016 zal Microsoft dan ook twee soorten containers ondersteunen: Windows Server Containers en Hyper-V Containers. Met containers kunnen applicaties worden geïsoleerd van de onderliggende Windows-server om de uitrol van applicaties te vereenvoudigen en de betrouwbaarheid te verbeteren. Zo is de applicatie minder afhankelijk van het onderliggende besturingssysteem. Ook VMware is al actief op het gebied van containertechnologie. VMware vSphere Integrated Containers stelt IT-teams in staat elke applicatie, inclusief containerized applicaties, te ondersteunen op een gemeenschappelijke infrastructuur. Ook is het gemakkelijk te integreren met andere containeroplossingen, zoals CoreOS Tectonic, Docker, Kubernetes, Mesosphere’s Data Center Operating System en Cloud Foundry.

Impact voor partners

De containerrevolutie heeft ook gevolgen voor de partners. De technologie zelf biedt partners mogelijkheden om verticale applicaties sneller uit te rollen naar meerdere klanten, ongeacht de geïnstalleerde besturingssystemen. Aangezien de bezettingsgraad van servers door het gebruik van containers verder omhoog gaat, kan de verkoop van hardware verder onder druk komen te staan. Daar staat tegenover dat de complexiteit binnen de IT-omgeving verder toeneemt. Bij het beheren van die complexiteit kunnen partners een belangrijke rol spelen.