NAS wordt onontbeerlijk voor IoT

Een multifunctionele opslag én bron van waardevolle data

Slimme gebouwen en domotica moeten het steeds meer hebben van Network Attached Storage (NAS). De data die nodig zijn om het Internet of Things effectief in te zetten voor bijvoorbeeld gebouwbeheer moeten niet alleen beschikbaar zijn, maar ook meteen kunnen worden ingezet. Daarnaast genereert een goede oplossing uit zichzelf ook waardevolle data, en ook die moet ergens worden opgeslagen. Het is een trend waar Western Digital het laatste jaar sterk op inspeelt, vooral aan de softwarekant.

NAS wordt onontbeerlijk voor IoT

De samenhang tussen storage en Internet of Things (IoT) lijkt helemaal niet zo vanzelfsprekend. Immers, wie IoT zegt, zegt al heel snel cloud, en wie gegevens in de cloud opslaat, heeft minder interne storage nodig, toch? Maar niets is minder waar. Barber Brinkman, Sr. Sales Manager Europe, Digital Video & Benelux channel bij Western Digital, wijst er fijntjes op dat juist de snelle inzetbaarheid en controle over al die gegevens steeds belangrijker wordt. “Alle data die een gebouw genereert moeten opgeslagen worden. Het voordeel van als je die data lokaal hebt, is dat je die ook heel snel kunt inzetten”, zegt hij. “Als je dat gaat outsourcen naar bijvoorbeeld een datacenter, dan ben je altijd afhankelijk van de throughput naar het datacenter. Wanneer de externe internetverbinding wegvalt, zijn de data niet voorhanden. Intern heb je dat wel altijd, en je houdt controle over de data waarbij het een eenmalige uitgave is.”

De NAS wordt daarmee een multifunctionele opslag én bron van waardevolle data

Data-intensiteit

Dat gegevens een belangrijk deel van het bestaansrecht van IoT vormen staat buiten kijf, al valt de hoeveelheid voor privégebruik nog mee. “Het samenspel tussen IoT en het aanwenden van grote hoeveelheden gegevens zie je bijvoorbeeld al in de surveillancemarkt”, zegt Brinkman. “Internet of Things is natuurlijk meer dan beeldregistratie. Een winkelier kan bijvoorbeeld de data aanwenden om naast beveiliging ook te zien hoeveel mensen in zijn winkel komen, wanneer ze dat doen en wat ze bekijken en kopen. Die data-analyse is alleen mogelijk als de informatie beschikbaar is.” Video is weliswaar data-intensief, maar heel veel andere IoT-toepassingen zijn dat nog niet. Denk aan de mogelijkheid een apparaat met een smartphone te bedienen of gordijnen op bepaalde tijden automatisch open en dicht te laten gaan. Die data-intensiteit gaat volgens Brinkman in de nabije toekomst wel enorm stijgen.

“Als je vandaag begint met de smart home, dan heb je al snel vijf devices die aangestuurd moeten worden. Dan bouw je dus iedere dag data op. In het begin is het nog een kwestie van kilobytes en megabytes. Maar grote bedrijven hebben al enorme hoeveelheden data die ze kunnen analyseren. Het is dus al begonnen, en op een gegeven moment is een NAS onontbeerlijk.”

Mede om met die trend mee te gaan heeft Western Digital recent nieuwe partners mogen verwelkomen. Die zitten vooral in de softwarehoek, waaronder Plex, een crossplatform mediaspeler. “Wij hebben onze eigen NAS-oplossingen, de WD MyCloud, uitgerust met extra applicaties om data te analyseren”, zegt Brinkman. “En voor MyCloud OS 3, het meest recente besturingssysteem, werken we samen met IBM IoT Foundation voor realtime analytics en het embed IoT Device Platform van ARM.” De NAS wordt daarmee een multifunctionele opslag én bron van waardevolle data.

NAS wordt onontbeerlijk voor IoT-illustratie