Overal en altijd toegang door virtualisatie

IT-professionals geven aan dat het virtualiseren van desktopomgevingen een hoge prioriteit heeft

Als professional wil je altijd toegang hebben tot bedrijfsdocumenten en systemen. IT-professionals implementeren daarvoor virtualisatie oplossingen. Het efficiënte beheer en de mobiele vrijheid die het medewerkers oplevert, zijn de voornaamste redenen hiervoor. De investering zien zij als belangrijkste uitdaging bij de overweging voor implementatie.

Met de juiste middelen altijd en overal werken

Nederlandse werkgevers hebben de afgelopen jaren in hoog tempo mobiel werken omarmd. Dat vereist dat medewerkers moeten worden uitgerust met de juiste middelen om overal en altijd vanaf elk device te kunnen werken. Afhankelijk van de werkzaamheden zijn dit een smartphone, tablet en pc (desktop of laptop). De voorsprong van Nederland op dit gebied laat zien dat Nederlandse organisaties toonaangevend zijn in deze nieuwe, flexibele manier van werken.

Virtualisatie essentieel voor mobiel werken

IT-professionals geven aan dat het virtualiseren van desktopomgevingen (ook wel ‘hosted desktop’ genaamd) de hoogste prioriteit bij hen heeft. Drie op de tien IT-professionals oriënteren zich hierop, zo blijkt uit onderzoek van Telindus onder 444 respondenten. Door een werkomgeving niet meer lokaal te hosten is het mogelijk vanaf iedere plek in te loggen en gebruik te maken van de programma’s. Vaak is een internetverbinding het enige dat voor gebruikers nodig is. Medewerkers kunnen zodoende altijd bij hun bestanden en bedrijfsapplicaties, zonder dat deze lokaal op de pc of laptop worden opgeslagen. De oplossing is een uitkomst voor medewerkers die veel onderweg zijn, thuiswerken of over meerdere vestigingen verspreid zijn.

Veilig en efficiënt te beheren

Omdat er op afstand wordt gewerkt is een veilige verbinding essentieel. Het dataverkeer tussen de clients (apparatuur eindgebruikers) en de server is daarom versleuteld en veilig. Ook is de software eenvoudig up-to-date te houden. Software- en security-updates worden simpelweg op de server geïnstalleerd en niet lokaal. Het beheer voor de IT-afdeling is daarmee vele malen efficiënter. Eindgebruikers hebben verder geen omkijken naar de software en kunnen zorgeloos focussen op hun werk.

Laagdrempelig door schaalbaarheid

Het kiezen voor desktopvirtualisatie wordt steeds laagdrempeliger door de schaalbaarheid van de oplossing. Veel organisaties zaten vorig jaar nog in de oriëntatiefase en zagen de investeringen als grootste drempel. Deze drempel wordt echter steeds lager; het schalen van oplossingen is eenvoudiger geworden, waardoor bedrijven voorspelbaarder kunnen groeien. Traditionele IT-infrastructuren zijn minder eenvoudig uit te breiden dan de gevirtualiseerde omgeving. Dit zorgt ervoor dat organisaties eenvoudiger kunnen instappen tegen lagere kosten.

Virtualisatie past in mobile first-benadering

Tegenwoordig is de diversiteit aan communicatiemiddelen flink toegenomen en gebruikt men pc’s, smartphones, tablets. Het mobiele werken heeft daarmee een nieuwe betekenis gekregen. Veel traditionele oplossingen voldoen niet meer en missen een mobile first-benadering. Hierbij dient de volledige IT-infrastructuur gebouwd te zijn om mobiel en flexibel werken te ondersteunen. Het virtualiseren van systemen past volledig in een dergelijke strategie. Ongeacht het device en de locatie kan men overal inloggen en is er toegang tot de bedrijfssystemen. Medewerkers zijn zo beter bereikbaar en kunnen flexibeler inspelen op de dynamische marktvraag.