Retrade, Google kent het woord niet, jij moet het echter wel kennen!

Retrade vindt plaats bij alle vormen van financiering

Ik heb geen idee hoeveel onderhandelingen er dagelijks wereldwijd plaatsvinden. Het moeten er in de honderdduizenden zijn! Misschien weet jij wel het juiste antwoord? En hoewel we allemaal weten dat onderhandelingen nodig zijn om te komen tot een overeenstemming, hebben de meeste mensen, ook Ondernemers, niet het geringste idee dat een ‘handshake’ of een getekende ‘termsheet‘ in feite nog niks voorstelt!

Niet voordat je het verkregen geld hebt uitgegeven of het onderwerp van de onderhandeling in je bezit hebt!

Het gebeurt vaker dan je denkt!

Het viel een collega investeerder op, dat in zijn netwerk dit jaar alleen al, 4 retrades hebben plaatsgevonden. 2 early stage investeringen, 1 groei investering en 1 late stage financiering.

Wat is een retrade dan eigenlijk?

Een retrade is een situatie waarbij beide partijen elkaar de hand hebben gegeven, of er is reeds een term sheet getekend en partijen zijn voornemens de deal af te ronden. Dan, net voordat iedereen zich opmaakt om te toosten op de ‘gedane’ deal, besluit de investeerder, of de koper wanneer het een overname betreft om de voorwaarden aan te passen! Ik hoef jullie dan niet uit te leggen, dat deze aangepaste voorwaarden, geen verbeterde versie is van de “oude” voor de verkoper!

Zeker wanneer het gaat om een fusie en / of een overname is dit een fenomeen wat niet nieuw is. In het bijzonder die kopers die minder solvabele ondernemingen overnemen of die kopers die weinig op hebben met hun eigen lange termijn reputatie. Uiteindelijk leert men deze bodemvissers wel kennen, maar het zal je maar overkomen! Ook kan het ook soms gebruikt worden in het diligence proces om de verkoper te testen, hoe standvastig deze is.

De laatste 6 – 7 jaren hoor je in de hoek van de Venture Capital of Angels hier weinig meer over. Althans ik niet. Zo nu en dan valt er een deal in het water tijdens het due diligence proces, sommigen op een echt spectacualaire wijze, maar slechts enkel hoor je dat er een retrade plaats vindt.

Hoe ga je hier dan mee om?

Hoewel een term sheet niet bindend is, is er een reden waarom deze zo lang,- en soms best gecompliceerd is. Dit heeft van doen met het feit dat de meeste partijen toch willen voorkomen dat er een retrade kan ontstaan.

Liever het onderwerp vooraf goed uitonderhandeld, dan dat het later zichzelf (weer) aandiend als de deal-killer!

Een van mijn eerste investeerders in ’93, wist mij doodleuk, aan de vooravond van het ondertekenen van de deal te melden, dat de deal enkel kon doorgaan als ik afscheid nam van mijn mede-aandeelhouder.Uiteindelijk om de company niet onderuit te zien gaan, hebben we een alternatief voor zijn rol bedacht, maar ondertussen konden we beiden geen kant meer op.

Onderhandelingen starten met andere investeerders, die tijd hadden we niet meer en hij wist dat. Mijn mede – aandeelhouder heeft toen eieren voor zijn geld gekozen, en heeft zich laten uitkopen en is op basis van inhuur voor ons verder gegaan. Maar dat was niet onze oorspronkelijke doelstelling!

Ik denk dat je nu ook snapt, waarom wij hier zo vaak schrijven over het tijdig beginnen met het zoeken naar een investeerder, maar met name ook te letten op de juiste investeerder. Goed onderzoek doen naar het handelen van een investeerder waarmee je in gesprek gaat, kan veel ellende later voorkomen.

Het heeft absoluut geen zin om hier emotioneel mee om te gaan, zeg ik nu!

Leer het te accepteren als een onderdeel van het zaken doen, zeker wanneer het om (veel) knikkers gaat. Partijen die zich regelmatig schuldig aanmaken, komen zichzelf vroeg of laat tegen, en de markt kent hen!

Vanaf 2010 ongeveer hebben we overigens kennis leren maken met een venture capital markt die wat meer respect heeft voor de Ondernemer. Naast de reputatie, waar zowel een Angel of een VC toch ook wel enige waarde aan hechten, zijn veel financierende partijen er achter gekomen, dat ruzie maken met de Ondernemer niet echt veel oplevert, als het al geen geld kost.

Kijk niet (langer) vreemd op wanneer vijf voor twaalf de investeerder de deal wil aanpassen

Daarbij kwamen er ook meer en meer investeerders, waarderingen namen toe en de tijd om een deal te sluiten werd korter en korter. Op deze manier bleef er ook minder en minder tijd over voor een retrade,vandaar dat we er niet zoveel meer over horen.

Wat overigens niet wil zeggen, dat het jou (morgen) niet kan overkomen.

De situatie nu!

Hoewel je zult denken, dan sluiten we dit hoofdstuk toch af Gerard, and continue our lives, dan moet ik je helaas melden dat de situatie ondertussen wat gewijzigd is, zoals viel te lezen uit een constatering van een collega. Wanneer je het nieuws enigzins gevolgd hebt de afgelopen maanden, dan heb je gezien dat de financiële markten weer behoorlijk onrustig zijn geworden. Jazeker, dit heeft z’n invloed op alle financiële transacties, ook die, die buiten de aandelenmarkten vallen.

Daarnaast, wanneer jezelf bezig bent met een mogelijke investering, heb je wellicht ook al wel een verhaal zien voorbijkomen dat waarderingen die tot het 3e Q van 2015 werden gegeven aan investeringen en ondernemingen, teruggelopen zijn! Dit geldt zowel voor de publieke als ook voor de private markt. Wat je zult zien over de komende tijd is dat het langer zal gaan duren dat deals gesloten worden. Record sluitingen van 15 dagen na het tekenen van een term sheet, kunnen voorlopig wel eens tot het verleden behoren. Het gevaar dat ontstaat, wanneer de periodes na het tekenen van een termsheet toenemen, is dat de eerder genoemde retrades zich weer aandienen.

Investeerders, kopers, die op het laatste moment weer willen onderhandelen over de deal. Let op, dat gaat gebeuren! Een closing die meer dan 30 dagen duurt, kent een groter retreat risico. Langer dan 60 dagen, dan hoef je niet vreemd op te kijken dat de volledige deal in het water valt. Het is daarom belangrijk, of beter gezegd, het wordt weer belangrijker om goed op te letten op de stappen,- en de communicatie van,- en met jouw mogelijke investeerder en / of investeerders.

Kijk niet (langer) vreemd op wanneer vijf voor twaalf de investeerder de deal wil aanpassen. Kostbare tijd daarbij verliezen is voor veel Ondernemers het grootste gevaar wat daarbij kan ontstaan. Onthoud daarbij, dit blog betrof met name de doelgroep van de investeringen. Niet zo zeer de acquisities of overnames. Bij veel overnames en bepaalde kopers is de retrade eigenlijk nooit weggeweest! Overigens, wat verder opvalt is dat de retrade plaats vindt bij alle vormen van financieringen.

Sta je aan de vooravond van mogelijke besprekingen met een investeerder, of ben je al volop in onderhandeling, maar heb je er geen goed gevoel over.

Neem dan contact met ons op, voordat je tekent voor een deal waarvan je nog jaren spijt hebt!

Daarnaast, houdt de agenda aan jouw zijde en laat niet de investeerder de volgende afspraak bepalen. Daarvoor wil je dan ook in gesprek zijn met meerdere investeerders.