Storage voor securitydoeleinden

Kennis in netwerk- en storageomgevingen

Security is meer dan alleen de directe beveiliging van de ICT. Zelfs de beste firewall kan immers niet op tegen kwaadwilligen die fysieke toegang hebben tot een systeem. Bovendien kunnen servers en andere apparatuur ontvreemd worden. Op dat punt speelt surveillance een rol, zoals het ook een rol speelt in algemene diefstalpreventie binnen de bedrijfsmuren. Wie denkt dat dit slechts een kwestie van opnemen en wegschrijven is, heeft het mis. Zulke volumes vragen om adequate netwerk- en storageomgevingen. Kennis op beide terreinen is bij WD ruimschoots aanwezig.

De functieomschrijving van Barber Brinkman (Senior Sales Manager Surveillance Segment) verraadt al dat WD specifieke markten apart benadert. In dit geval gaat het vooral om fysieke beveiliging met behulp van CCTV, waarbij Brinkman voor Europa verantwoordelijk is voor de interne schijven. “En CCTV is meer dan alleen het vastleggen van een inbraak of een overval”, zegt hij, en legt een link met Business Intelligence. “Je kunt namelijk ook je eigen security verbeteren met de gegevens die de beelden genereren, bijvoorbeeld door de beveiliging af te stemmen op hoeveel mensen er op welk moment van de dag het pand binnenlopen.” Die analyses zijn te maken met Video Management Software (VMS) die de meeste cameraleveranciers meeleveren met hun digitale videorecorders (DVR). “Maar er zijn ook andere partijen die daarin kunnen voorzien”, zegt Brinkman. “WD werkt samen met Milestone Systems voor onze WD MyCloud NAS-oplossingen.” Deze software en die van andere VMS-leveranciers is in staat uitgebreide analytics te bieden en zo de beveiliging te verhogen. Tegelijkertijd maken ze Business Intelligence mogelijk, op gedetailleerd niveau.

CCTV

“De trend om CCTV te gebruiken voor BI is echt nu gaande”, zegt Brinkman. “Door de software van hun bestaande omgevingen te verbeteren, kunnen grote retailers niet alleen zien of iemand de lippenstift steelt, maar ook of de lippenstift op de goede plek staat.” Security-technisch is dat een belangrijk gegeven. Het staat immers toe om proactieve, fysieke security door te voeren. Veruit de meeste securityincidenten bij bedrijven zijn het resultaat van menselijke fouten. Door beelden effectief te analyseren, vallen fouten als het niet adequaat afsluiten van een serverkast meteen op te merken.

Grote ICT-leveranciers spelen hierbij een steeds grotere rol in de markt omdat zij over de ervaring beschikken bij dit soort oplossingen. WD biedt voor deze markt bijvoorbeeld de WD Purple-lijn, schijven die speciaal zijn ontwikkeld voor surveillanceoplossingen. “Ook WD biedt zijn NAS-oplossingen aan voor gebruik als DVR”, vertelt Brinkman. “Door er camera’s op aan te sluiten en VMS-software erop te installeren krijg je de beschikking over een zeer goede surveillance-oplossing. We willen samenwerken met fabrikanten van DVR en VMS om al onze gezamenlijke klanten te adviseren over storage in hun surveillance- omgeving.” “We hebben bijvoorbeeld in de Benelux diverse seminars gedaan met Bosch, Synology, D-Link en Netgear en 2 grote Europeese webinars met Hikvision en Axis Communications”, waarbij wij ons vooral toeleggen op de storage-kant van het verhaal.”

Voldoende opslag

Dan is de vraag natuurlijk: wat is de storagekant van het verhaal? De discussie gaat dan al snel over schaal, zoals ook Brinkman uitlegt. “Voor pure surveillance is zes camera’s aangesloten op een DVR met een 1TB-disk erin prima”, zegt hij. “Als je dan beslist om uitgebreidere software aan te schaffen voor business analytics, dan is het vaak zaak te bedenken dat daarvoor meer beelden nodig hebt die ook nog eens een hogere resolutie hebben. Dan moet om te beginnen al worden stilgestaan bij de vraag of die 1TB wel voldoende is of dat meer opslag nodig is.”

Maar er komt meer om de hoek kijken dan rauwe capaciteit. Surveillance bestaat bij de gratie van het constant wegschrijven en opnieuw overschrijven van de beschikbare storage. “Niet alle harddisks zijn geschikt voor dit soort oplossingen. De kwaliteit binnen zulke disks verschilt afhankelijk van het doel dat ze dienen”, zegt Brinkman. Hij vergelijkt het met auto’s. “Met alle auto’s kun je van A naar B rijden. Met een Suzuki Swift is het vaak net weer anders dan met een Ferrari.” In de praktijk heeft dat consequenties. “Als je bijvoorbeeld heel veel HD-streams binnenkrijgt en die wil je heel snel opnemen in je systeem, dan heb je in de vergelijking met auto’s twee opties: je zou twee dozen in een Ferrari kunnen pakken en heel snel kunnen afleveren, waarna je weer terug moet rijden voor de volgende twee dozen. Maar als je een vrachtwagen hebt, dan moet je die eerst volladen met tweehonderd dozen. Maar als je eenmaal bent aangekomen, heb je wel direct alles over.” Grote dataoverdracht binnen een harddisk is het niet anders, zo zegt hij: je zorgt ervoor dat je heel veel data in één keer kunt overbrengen. “Dat hoeft dan niet eens met een grote snelheid. Een snelle harddisk die geschikt is voor een gaming-PC of workstation is een stuk sneller, maar doet dat in meerdere brokjes.

De firmware speelt een grote rol

Het is niet alleen de hardware waar op gelet moet worden. “Ook de firmware speelt een grote rol”, zegt Brinkman. “Daarom dat wij de laatste jaren veel hebben gestoken in de verbetering van onze firmware. Voor de WD Purpledrive hebben wij bijvoorbeeld AllFrame Technology™ ontwikkeld. Als je heel veel HD-films die door de jaren heen zijn opgenomen opeens probeert te lezen, dan raakt een disk zonder de juiste software meestal defect. Met AllFrame Technology™ kunnen drie jaar lang continu HD-streams worden geschreven en zonder frameverlies op ieder moment worden gelezen.” Maar Brinkman benadrukt dat uiteindelijk de gehele infrastructuur van belang is. “Bandbreedte is voor een effectief surveillancesysteem van groot belang”, zegt hij. “Ons advies is altijd om het surveillance-systeem los te koppelen van de rest. Het belangrijkst is uiteindelijk dat de camera’s goed opnemen en dat de beelden beschikbaar zijn op ieder gewenst moment. En bedenk: als er iets mis is, dan merk je dat vaak pas wanneer je gaat lezen.”