Maak van ons Xperwise úw Xperwise

×
 • Digitalisering
 • Financieel
 • Organisatie management
 • Personeelsmanagement
 • Wet- en regelgeving
 • Flexibel werken
 • Duurzaamheid
 • Mobiliteitsmanagement
×

Alternatieve financiering

Sinds de financiële crisis, toen banken steeds vaker de deur dicht hielden voor financieringsverzoeken van met name het mkb, ontwikkelden zich in rap tempo vormen van alternatieve financiering. Alternatieve financiering: de vormen Alternatieve financieringen zijn financieringsbronnen naast de traditionele financieringskanalen (banken). Inmiddels is er al een keten aan vormen van alternatieve financiering ontstaan, die voor bedrijven bijna even belangrijk zijn als bankkredieten. Denk aan Qredits (krediet is bedoeld voor mkb’ers die bij banken bot vangen. Het maximale bedrag voor microfinanciering bedraagt € 250.000), kredietunies en informal en formal investeerders. Ondernemers willen nu eenmaal ondernemen; als zij bij de bank bot vangen kunnen zij met hun bedrijfsplannen aan de slag gaan met financieringen buiten banken om.

Alternatieve financiering: voordelen

Er is veel private equity geld beschikbaar van partijen die graag in ondernemingen willen investeren. Een ander voordeel van alternatieve financiering is dat u niet of minder met lood in de schoenen dan bij een bank een krediet voor uw onderneming kunt regelen.

Alternatieve financiering: nadelen

De nadelen zijn afhankelijk van de verschillende vormen van alternatieve financiering. Zo moet de ondernemer onder meer tijd en energie steken bij het zoeken naar beschikbare gelden, gelden er vaak hoge rapportage-vereisten, moet een due diligence worden voorbereid en kan er sprake zijn van een lange doorlooptijd voordat aanvullende financiering is geregeld. Dat laatste is lastig als een krediet direct nodig is.

Alternatieve financiering: due diligence

Bij alternatieve financiering is een due diligence een belangrijk aspect. Een due diligence is een soort boekenonderzoek, die een geldschieter uitvoert voordat hij bereid is te investeren in een bestaande onderneming. Afhankelijk van het bedrag kan een due diligence onderzoek alle facetten van het succes van een onderneming omvatten. Het onderzoek richt zich op wat het bedrijf heeft opgebouwd en hoe deze waarde naar de toekomst moet worden verrekend. Wilt u op de hoogte blijven de mogelijkheden van alternatieve financiering? Blijf via Xperwise op de hoogte van de trends en ontwikkelen over alternatieve financiering.


Gestapeld financieren

Er wordt nogal wat ophef gemaakt over het ‘stapelen’ van bedrijfsfinancieringen. Toch is er in feite maar weinig nieuws onder de zon. Iedere bedrijfsfinanciering is namelijk als een bouwwerk. Het behoort solide én toekomstbestendig zijn. Als alle stenen precies op elkaar aansluiten gaan de muren jarenlang mee. Bakstenen kun je eenvoudig en stabiel op elkaar plaatsen, kiezelstenen niet. Zo is het ook bij de samenloop van meer geldschieters en verschillende soorten krediet oplossingen. Voor een toekomst bestendige financiering moet het samen wel perfect passen.  

Financiering in een nieuw jasje

‘Vroeger’ verkreeg men een financiering bij een bank, de overeenkomst werd door de bank opgesteld en veel onderhandelingsruimte was er niet. Tegenwoordig is dit anders. Bedrijven richten zich op andere manieren van financiering van hun bedrijfsactiviteiten. In dat kader kan worden gedacht aan bitcoin, crowdfunding, private equity funds, pensioenfondsen, verzekeraars, maar ook particulieren grijpen (met succes) om zich heen in de financiële wereld.

Crowdfunding als alternatief?

In november 2015 maakte De Nederlandse Bank (DNB) bekend dat de kredietverlening van de grote banken aan het mkb nog steeds daalt. In het eerste halfjaar van 2015 daalde de kredietverlening met 2,3 miljard euro, in het laatste halfjaar van 2014 was dat 5,3 miljard euro. Bent u op zoek naar een financier van uw ondernemersplannen en merkt u dat dit bij uw bankier niet eenvoudig zal zijn dan kan crowdfunding misschien wel de oplossing zijn.

Een succesvolle Crowdfunding campagne! En dan?

Ik moet eerlijk bekennen dat de oorsprong van dit blog, ligt bij een blog wat ik zaterdag las, geschreven door het advocatenkantoor Wragge Lawrence Graham & Co (WLG), één van top advocatenkantoren in Canada.

Geen duidelijk ja van een financier is een nee voor mij

Soms lijkt het, ik zeg bewust lijkt het, dat de investeerder om maar in gesprek te blijven en misschien een aantal investeringen tegen elkaar af te wegen om dan nog maar weer eens aanvullende (financiële) informatie bij de Ondernemer op te vragen. Ik weet, zeker in de hoek van de traditionele financiers dat partijen moeite hebben om NEE te zeggen, het zou mogelijk de relatie kunnen verstoren als wij deze Ondernemer niet gaan financieren!

Welke financieringsvorm past bij u?

Veel ondernemers ervaren toch vaak binnen 2 – 3 jaar dat de financieringsmogelijkheden en de omvang waarvoor ze hebben gekozen, niet echt de juiste was. Mogelijk heeft het te maken met de manier waarop we zijn opgevoed, misschien is het een mentale denkfout! Toch kent onze praktijk voldoende voorbeelden van ondernemers die na verloop van tijd toch moeten erkennen dat de financieringsmogelijkheden die ze hebben gemaakt, niet echt de meest ideale was.

prev
next

Is mijn idee wel te financieren?

Regelmatig krijgen wij de vraag, vooral van startende Ondernemers, maar ook wel van bestaande Ondernemers met een nieuw idee; Is mijn idee wel te financieren? Begrijpelijk, veel (door magazines uitgeroepen) goeroes en zogenaamde “adviseurs” maken Ondernemers in onze beleving ook (vaak) bang met wat ze allemaal wat niet moeten doen om aan het benodigde geld te komen!

Welk percentage van het aandelenbelang ga ik krijgen?

Wanneer je in de gelukkige omstandigheid bent dat een (potentiële) investeerder heeft aangegeven met jou verder te willen, dan dien je op de bovenstaande vraag toch wel een antwoord te hebben (bedacht)!

Combineer techniek en innovatie met fiscaal voordeel

Weet u dat met het combineren van techniek en innovatie fiscale voordelen te behalen zijn en weet u eigenlijk wel zeker dat u hier niets laat liggen voor uw onderneming?

prev
next

Gestapelde of hybride financiering?

Bij de financiering is ook een nieuw aspect opportune geworden, namelijk dat de financiering en investeringspartijen steeds meer inzetten op deelfinanciering. Hieraan ligt ten grondslag de meer gewenste spreiding van risico’s en dat hierom een tweede of volgende partij pas wil instappen als er al een partij een deelfinanciering heeft verzorgd.

Bewijs je waarde voor een investeerder!

Doorgewinterde investeerders weten dat het succes van elk nieuw product en of dienst, staat of valt met de mensen die het dragen. Hij zal zeker aan een elevator pitch een bepaalde waarde toekennen, maar heeft daarnaast wel zijn eigen methoden om de echte Ondernemer uit al die “interessante” pitchers te halen.

De financieringskeuze van een ondernemer

Veel Ondernemers ervaren toch vaak binnen 2 – 3 jaar dat de omvang,- en de vorm van de financiering waarvoor ze hebben gekozen niet echt de juiste was. Mogelijk heeft het te maken met de manier waarop we zijn opgevoed, misschien is het een mentale denkfout!

Wat voor soort investeerders hebben we allemaal?

Wanneer je als (groei) Ondernemer in een fase terecht komt dat je voelt, ik ga dit financieel alleen niet langer trekken, dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar een aanvulling in je financiering.  Zeker wanneer je als Ondernemer ook nog (internationale) groeiplannen hebt, is participatie door een financiële partij een probaat middel om aan groeigeld te komen. Veelal is het beter om deze stap al (veel) eerder te zetten. Hierdoor kent je groeiproces geen oponthoud, of kan zelfs de groei niet stil komen te vallen.

prev
next
  EXPERTS
 • Frits Meester

  Frits Meester
 • Gerard Hofmeijer

  Gerard Hofmeijer
 • Redactie Xperwise

  Redactie Xperwise
 • Michiel Werkman

  Michiel Werkman
GEEF FEEDBACK