Cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit richt zich op computers of andere online systemen. Cybercriminelen richten zich niet alleen op de grote bedrijven, ook het midden- en kleinbedrijf is steeds vaker doelwit van cybercriminaliteit. In 2012 werd 40% van het mkb geconfronteerd met cyberincidenten zoals computervirussen, phishing en dergelijke. Ondernemers moeten serieus rekening houden met toenemende cybercriminaliteit. Want daar waar geld te verdienen valt, duiken cybercriminelen op.

Cybercriminaliteit en cybercrime

Onder cybercrime vallen alle vormen van cybercriminaliteit op het internet. Dit varieert van de verspreiding van computervirussen tot misbruik van persoonsgegevens. De belangrijkste vormen van cybercrime tegen het bedrijfsleven zijn: • cyberafpersing • defacing • phissing • e-fraude • identiteitsfraude • voorschotfraude. <2>Groei cybercriminaliteit De groei van cybercriminaliteit wordt veroorzaakt door: • snelle technologische ontwikkeling van de maatschappij waardoor nieuwe aanvalsvectoren mogelijk zijn • door het lage veiligheidsbewustzijn en • doordat het tempo en de creativiteit van cybercriminelen in deze sector hoog zijn. Bovendien zijn zij kundig op het snel aanpassen van onder meer nieuwe veiligheidsmaatregelen. (Bron: KLPD-rapport)

Cybercriminaliteit aanpakken

Door het cybercriminelen moeilijk te maken bij u binnen te dringen, vermindert u het risico slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Maak het cybercriminelen ingewikkeld door de risico’s te inventariseren en de online activiteiten goed af te schermen. Neem zonodig een in cybercrime gespecialiseerd bedrijf in de arm. Zo’n bedrijf in cybersecurity kan u ondersteunen bij het in beeld krijgen van de risico’s en u helpen ze te beperken. Tip! Overweeg ook een verzekering tegen cybercriminaliteit af te sluiten. Vind en volg relevante kennis, blogs en ervaringen over cybercriminaliteit via Xperwise. Jouw B2B kennisplatform.


Optimale security door integratie netwerk en endpoint

Het feit dat endpoint- en netwerksecurity niet aan elkaar gekoppeld zijn, is voor veel organisaties een openbaring. Het klinkt zo logisch dat vrijwel iedereen er vanuit gaat dat deze koppeling gewoon bestaat. De realiteit is dat deze twee werelden zowel bij leveranciers als bij partners en klanten gescheiden zijn. Daardoor is optimale beveiliging nooit haalbaar. Het kostte een paar jaar, maar securityleverancier Sophos brengt beide werelden nu voor het eerst bij elkaar.

‘Security-technologie is cruciaal, awareness is dat des te meer’

Security-dienstverlening is in 2015 belangrijker gebleken dan ooit tevoren, en die lijn zal zich in 2016 alleen maar verder doorzetten. Volgens Martijn van Lom, General Manager van Kaspersky Lab Benelux, is het zaak dat partners en resellers naast het bieden van effectieve oplossingen ook hun activiteiten op het gebied van bewustwording steeds verder uitbreiden. Niet alleen is de geleden schade steeds ernstiger, ook komt het dusdanig vaak voor dat bedrijven doorhebben dat ze iets moeten doen. “De ‘dat overkomt mij niet’-mentaliteit hebben we in 2015 definitief achter ons gelaten.”

Gartner: IoT verandert cybersecurity voorgoed

Ruim twintig procent van de grote ondernemingen wereldwijd beschermt eind 2017 bedrijfsactiviteiten met behulp van via het IoT verbonden apparaten en diensten, zo voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner. Gartner definieert digitale beveiliging als de risicogedreven uitbreiding en verdieping van de bestaande beveiligingspraktijken waarmee digitale eigendommen in de digitale wereld worden beschermd en die garandeert dat de relaties tussen die eigendommen authentiek zijn.

Een vals gevoel van veiligheid

“Dat overkomt ons niet” is een veelgehoorde reactie op de vraag of een organisatie voldoende beschermd is tegen cyberaanvallen. Ondernemers zijn vaak van mening dat de ICT-beveiliging afdoende is. Er is immers flink geïnvesteerd in technische middelen.

prev
next

Turbulentie in cyber space over IP-camera’s

Sinds de introductie van de IP-camera heeft de video-surveillancemarkt een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Desondanks is discussie over de veiligheid ervan gebleven. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is de turbulentie in cyber space. Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe van Axis Communications vertelt hoe de markt van netwerkvideobewaking bijblijft op het gebied van technologie en bedreigingen

Security allang geen ver-van-mijn-bed-show meer

Hoe goed of hoe slecht het ook met het bedrijf gaat, investeringen in security zijn altijd nodig. Dreigingen zijn immers ook in tijden van financiële crisis aanwezig, terwijl in tijden van voorspoed verdere investeringen noodzakelijk zijn om steeds geavanceerdere cybercriminaliteit af te kunnen slaan. Security-incidenten komen ook steeds vaker voor en ook kleinere organisaties zijn doelwitten geworden. Security-investeringen zijn altijd noodzakelijk en daarmee onafhankelijk van de conjunctuur. Fortinet is een toonbeeld van hoe booming de security-markt is.

Zes tips om het digitale netwerk te beveiligen

De kranten staan bol van de verhalen over cybercriminaliteit, gelekte data en hackersoffensieven. Als een bedrijf de beveiliging van zijn systemen niet optimaal bijhoudt, bestaat de kans dat een hacker een onbedoelde toegang vindt naar het netwerk van het bedrijf. Het gevaar schuilt in de zwakke security in de digitale omgeving van bedrijven. LOGICnow geeft bedrijven zes tips om hun digitale netwerk optimaal te beveiligen.

Storage voor securitydoeleinden

Security is meer dan alleen de directe beveiliging van de ICT. Zelfs de beste firewall kan immers niet op tegen kwaadwilligen die fysieke toegang hebben tot een systeem. Bovendien kunnen servers en andere apparatuur ontvreemd worden. Op dat punt speelt surveillance een rol, zoals het ook een rol speelt in algemene diefstalpreventie binnen de bedrijfsmuren. Wie denkt dat dit slechts een kwestie van opnemen en wegschrijven is, heeft het mis. Zulke volumes vragen om adequate netwerk- en storageomgevingen. Kennis op beide terreinen is bij WD ruimschoots aanwezig.

Verslag masterclass cybercriminaliteit

De digitale wereld wordt meer en meer bedreigd door hackers en andere criminelen. Het kan tot grote problemen leiden, al is lang niet iedereen zich ervan bewust. De schade kan aanzienlijk zijn.

prev
next
  EXPERTS
 • Barber Brinkman

  Barber Brinkman
 • Ian Trump

  Ian Trump
 • Loek Wilden

  Loek Wilden
 • Redactie Xperwise

  Redactie Xperwise
 • Vincent Zeebregts

  Vincent Zeebregts
 • Ganesh Ramamoorthy

  Ganesh Ramamoorthy
 • Edwin Roobol

  Edwin Roobol
 • Pieter Lacroix

  Pieter Lacroix
 • Dave Maasland

  Dave Maasland
 • Martijn van Lom

  Martijn van Lom
GEEF FEEDBACK