Financieel

Als ondernemer is het belangrijk goed financieel inzicht te hebben en te houden. Maak maandelijkse prognoses van de verwachte inkomsten en uitgaven Zo krijgt u financieel inzicht en weet u precies wanneer er behoefte is aan een zakelijk krediet. Xperwise is uw kennisplatform. Laat u hier goed informeren door experts op financieel gebied. Zij delen graag hun kennis en ervaring met u. Vind en volg relevante kennis die u verder helpt.

Financieel: Eigen vermogen

Het eigen vermogen is de schuld van uw organisatie aan de eigenaar(s) en staat aan de passiva kant van uw financieel balans. Het eigen vermogen kunt u financieren door het verkopen van aandelen van uw organisatie of eigen geld geld in te leggen. Realiseer u goed dat bij het verkopen van aandelen, uw organisatie voor een deel in externe handen ligt. Het eigen vermogen zijn de schulden van uw organisatie aan derde partijen en staat aan de passiva kant van uw financieel balans. In het vreemd vermogen maken we onderscheid in: kort vreemd vermogen en lang vreemd vermogen.

Financieel: Lang vreemd vermogen

Lang vreemd vermogen zijn schulden die langer open staan dan één jaar. Met dit financieel vermogen kan een organisatie bedrijfsmiddelen aanschaffen, denk aan onderpand, machines, inventaris et cetera.

Financieel: Kort vreemd vermogen

Kort vreemd vermogen zijn schulden die de organisatie binnen het jaar moet terugbetalen. Met dit financieel vermogen kan een organisatie het werkkapitaal bekostigen, denk aan het inkopen van voorraden, debiteuren et cetera.

Werkkapitaal aantrekken en beheren

Financieel gezien is het voor groei of grote projecten noodzakelijk werkkapitaal, kort vreemd vermogen, aan te trekken. Geld is niet het enige waar je naar kijkt. Het kiezen van de juiste partner is minstens zo belangrijk. Het beheren van uw werkkapitaal is van belang voor de liquiditeit van uw organisatie. Hoe lager de debiteuren en voorraden, hoe beter het is voor de liquiditeit van uw organisatie - rekening gehouden met gelijkblijvende verkopen. Realiseer een financieel en actief beleid en voer dit adequaat uit. Debiteurentermijn: de snelheid waarmee debiteuren u betalen Crediteurentermijn: de snelheid waarmee u crediteuren betaalt Voorraadtermijn: hoelang ligt uw voorraad voordat het wordt verkocht of opgenomen in het productieproces Zorg voor inzicht in uw kengetallen, probeer deze te vergelijken met uw concurrenten en krijg zo financieel inzicht in belangrijke ontwikkelingen

Financieel in moeilijkheden

Organisaties die het financieel zwaar hebben - liquiditeitsproblemen - moeten goed letten op voldoende werkkapitaal en goede betalingsvoorwaarden. Beheer uw werkkapitaal slim in financieel moeilijke tijden en versterk daarmee uw positie en overlevingskans. Lees bij Xperwise achtergrondartikelen die u financieel inzicht geven in financiële begrippen, financieel werkkaptiaal, bedrijfsfinanciering en alternatieve financiering. Blijft op de hoogte met Xperwise van de laatste ontwikkelingen en trends op financieel gebied.


Gestapeld financieren

Er wordt nogal wat ophef gemaakt over het ‘stapelen’ van bedrijfsfinancieringen. Toch is er in feite maar weinig nieuws onder de zon. Iedere bedrijfsfinanciering is namelijk als een bouwwerk. Het behoort solide én toekomstbestendig zijn. Als alle stenen precies op elkaar aansluiten gaan de muren jarenlang mee. Bakstenen kun je eenvoudig en stabiel op elkaar plaatsen, kiezelstenen niet. Zo is het ook bij de samenloop van meer geldschieters en verschillende soorten krediet oplossingen. Voor een toekomst bestendige financiering moet het samen wel perfect passen.  

Belemmert “karrensporengedrag” uw verkoop?

Heeft uw bedrijf last van ingesleten patronen? Heeft u uw sturing aangepast aan de marktsituatie? Realiseert uw organisatie de commerciële doelen die u wenst?

Het zo (in)populaire mobiliteitsbudget 2.0

Nederlandse bedrijven vullen zakelijke mobiliteit al snel in met leaseauto’s. Alternatieven worden nog maar mondjesmaat overwogen. Het mobiliteitsbudget bijvoorbeeld. Door onderzoeksbureau GfK onlangs betiteld als mobiliteitsconcept met de grootste marktpotentie maar met een geringe bekendheid. Daar kan wel eens verandering in komen, menen de experts.

Wil jij die omzet wel?

Wil jij die omzet wel? Wat een rare vraag Gerard! Ik ben allang blij dat ik er omzet bij kan krijgen! Toch zit er meer achter deze vraag, dan dat je misschien in 1e instantie zou denken! Wat dan, lees maar…

Wantrouw de ‘hulp’ van bijzonder beheer

Een paar jaar geleden heeft je bank jou als MKB’er een ‘rentederivaat’ geadviseerd. In plaats van een vaste rente op je leningen ben jij op hun advies ingegaan. Omdat je hun vertrouwde en je de door de bank geschetste risico’s van rentestijgingen wilde voorkomen. Maar ook omdat jouw bank hun rentederivaat als goedkoopste en flexibelere oplossing presenteerde. Véél gunstiger dan de gewone vaste rente op leningen. Inmiddels is gebleken dat ‘renteswaps’ helemaal geen vaste rente inhielden en dat ze je (rente)risico’s juist hebben vergroot. Want wat gebeurde. De markrente daalde maar de te betalen rente steeg toch. En toen je er tussentijds vanaf wilde bleek je rentederivaat plots een negatieve waarde van tienduizenden tot vele honderdduizenden euro’s te hebben. Die jij moet betalen. Maar gelukkig………, je bank biedt wel hun ‘helpende hand’ bij het oplossen daarvan. Of toch niet?

1 op de 100, wat gaat er toch mis met een financieringsaanvraag?

Deze week werd ik door het lezen van de inhoud van een 2 tal mails, herinnert aan het feit dat, hoeveel financierinsaanvragen uiteindelijk toch stranden! Vandaar deze blog. En er is al zoveel geschreven over een financieringsaanvraag, zul je denken! Ja veel onzin, over hoelang je pitch mag zijn, of dat alles ook beslist wordt in 1 minuut. 

prev
next

Retrade, Google kent het woord niet, jij moet het echter wel kennen!

Ik heb geen idee hoeveel onderhandelingen er dagelijks wereldwijd plaatsvinden. Het moeten er in de honderdduizenden zijn! Misschien weet jij wel het juiste antwoord? En hoewel we allemaal weten dat onderhandelingen nodig zijn om te komen tot een overeenstemming, hebben de meeste mensen, ook Ondernemers, niet het geringste idee dat een ‘handshake’ of een getekende ‘termsheet‘ in feite nog niks voorstelt! Niet voordat je het verkregen geld hebt uitgegeven of het onderwerp van de onderhandeling in je bezit hebt!

Duncan, van ruilen komt huilen, dat wist je toch?

Nee hoor, het is niet zo dat we nu morgen met de collectezak voor Duncan Stutterheim rond moeten. (Voor zover mij bekend!) Toch is het behoorlijk pijnlijk als het je overkomt, daarvoor ga je tenslotte geen deal aan! Duncan, één gratis advies voor jou. Haal de volgende x de juiste adviseurs binnen, dan blijf je de lachende derde!

Jong en ondernemend Den Haag verandert Private Banking

Steeds meer Haagse ondernemers verkopen rond hun veertigste levensjaar hun succesvolle bedrijf. Veel van hen zijn heel trots op wat ze hebben neergezet, constateert Martijn Storsbergen, kantoordirecteur van ABN AMRO MeesPierson Den Haag.

Ronde tafel financiële en juridische sector

De financiële en juridische sector mag een turbulente tijd achter de rug hebben, voor de gespreksdeelnemers die voor Hét Ondernemersbelang bij Maaldrink Notarissen aanschoven is de crisis zelfs geen slechte herinnering. Sterker nog: zij vormde juist een kans voor herijking, innovatie en een sprong voorwaarts naar nog betere service.

Zelfverrijking, of zorgen dat je door kunt?

Geld verdienen en dan met name hoeveel, blijft in Nederland altijd een welkom onderwerp voor een discussie. Zeker wanneer het anderen betreft dan onszelf!

prev
next

Financiering in een nieuw jasje

‘Vroeger’ verkreeg men een financiering bij een bank, de overeenkomst werd door de bank opgesteld en veel onderhandelingsruimte was er niet. Tegenwoordig is dit anders. Bedrijven richten zich op andere manieren van financiering van hun bedrijfsactiviteiten. In dat kader kan worden gedacht aan bitcoin, crowdfunding, private equity funds, pensioenfondsen, verzekeraars, maar ook particulieren grijpen (met succes) om zich heen in de financiële wereld.

Ronde tafel financiële en juridische dienstverlening

Van wantrouwen naar vertrouwen; het scheelt maar een paar letters maar is in werkelijkheid een intensief proces. En noodzakelijk, vinden de acht zakelijke dienstverleners met wie Baart Koster in gesprek ging bij gastheer Demenint Kienhuis notariaat in Haarlem.

Overweeg een VBI!

“Je zult je bedrijf maar hebben verkocht voor miljoenen en de opbrengst rendeert totaal niet!” De stem van Ronald galmt door het kantoor van zijn fiscalist. Ronald is 60 jaar en heeft onlangs zijn bedrijf verkocht. Om precies te zijn: zijn holding heeft de twee werkmaatschappijen verkocht. De verkoopopbrengst is belastingvrij in zijn holding gevloeid. Ook privé is Ronald meer dan liquide met bijna 2 miljoen aan spaargeld en effecten in box 3. En nu?

Investeerder kwaad

Investeerder of Ondernemer, slechts weinigen hangen de vuile was buiten! Winnaar of verliezer, ongein moet koste wat het kost, binnen blijven! Bijgaande situatie geeft sinds lange tijd echter een ander inzicht!

Flex-bv kan voor ondernemers aantrekkelijk zijn

Het kabinet heeft een aantal maatregelen doorgevoerd waardoor het makkelijker en goedkoper is geworden om een bv op en in te richten. Een van de voordelen van de nieuwe, zogeheten, Flex-bv is de afschaffing van het startkapitaal van 18 duizend euro.

Voorkom Bijzonder Beheer

Ons MKB is ziek. Klachten variëren van licht misselijk tot hondsberoerd. Zieke bedrijven zijn natuurlijk van alle tijden en af en toe gaat er een patiënt dood. Dat hoort erbij. Sinds 2008 waart echter een virus rond waardoor het aantal sterfgevallen onder de banenmotor sterk is toegenomen. Overheid en brancheorganisaties staan erbij en laten het doorwoekeren. En de banken, die hebben toch ook een belang? Zij hebben met Bijzonder Beheer een ‘ziekenboeg’. Daar helpen hun artsen & verplegers doodzieke maar levensvatbare patiënten er toch weer bovenop?

prev
next
  EXPERTS
 • Frits Meester

  Frits Meester
 • Gerard Hofmeijer

  Gerard Hofmeijer
 • Redactie Xperwise

  Redactie Xperwise
 • Wim Tuijp

  Wim Tuijp
 • Ellen Kraft

  Ellen Kraft
 • Marloes van As

  Marloes van As
 • Rene Ravestein

  Rene Ravestein
 • Bart Luteijn

  Bart Luteijn
 • Gert Jongeneel

  Gert Jongeneel
 • Jan Vermeulen

  Jan Vermeulen
 • Michiel Werkman

  Michiel Werkman
GEEF FEEDBACK