Fusie en overname

Fusie en overname worden over het algemeen eerder ingezet om snelle groei te bevorderen, dan door uitbreiding van de productiecapaciteit of het veroveren van nieuwe marktsegmenten. Zowel voor een fusie en overname moet u een ruime voorbereidingstijd in acht nemen. Als uw kind al een tijdje in uw bedrijf meedraait en na verloop van tijd uw bedrijf voortzet, verloopt het overnameproces wat sneller. Xperwise is jouw kennisplatform. Laat u hier goed informeren door experts op het gebied van fusie en overname. Zij delen graag hun kennis en ervaring met u. Vind en volg relevante kennis die u verder helpt.

Voorbereidingstijd bij fusie en overname

Neem voor een fusie of overname (bedrijfsoverdracht) minimaal vijf jaar voorbereidingstijd. Een bedrijfsovername is voor u immers geen dagelijkse kost. Als u er te laat mee aanvangt, kunt u kansen op fiscaal gebied mislopen. U loopt zelfs het risico dat u uw onderneming niet meer kunt overgedragen, met liquidatie tot gevolg. Wist u dat dit bij 10 tot 30% van de opvolgingsprocessen in ons land aan de orde is?

Fusie en overname: onderzoek bedrijfsculturen

Bij een fusie stuit u op moeilijke beslissingen. Ook dan kunt u niet over één nacht ijs gaan en moet u rekening houden met een ruime voorbereidingstijd. U moet zich onder meer afvragen of de fusie voldoende perspectief biedt om talentvol personeel en klanten te behouden en u moet onderzoeken of beide bedrijfsculturen niet (al te zeer) met elkaar botsen.

Bedrijfsopvolging bij fusie en overname

Een bedrijfsovername verloopt wat makkelijker als uw kind of een manager (management buy-out) het roer van u overneemt. Zij zijn immers meestal al een tijdje bekend met de materie en u, als verkoper, kunt makkelijker afspraken maken over de waarden en de filosofie van het bedrijf.

Tips! Fusie en overname

Belangrijke zaken die bij een bedrijfsovername aan de orde komen zijn: • de keuze van de rechtsvorm; • de toekomstplannen van de koper; • de waardebepaling; • de financiering; • de onderhandeling; • de fiscale en civielrechtelijke obstakels.   Blijf op de hoogte van belangrijke zaken over fusie en overname via Xperwise.


Belemmert “karrensporengedrag” uw verkoop?

Heeft uw bedrijf last van ingesleten patronen? Heeft u uw sturing aangepast aan de marktsituatie? Realiseert uw organisatie de commerciële doelen die u wenst?

Jong en ondernemend Den Haag verandert Private Banking

Steeds meer Haagse ondernemers verkopen rond hun veertigste levensjaar hun succesvolle bedrijf. Veel van hen zijn heel trots op wat ze hebben neergezet, constateert Martijn Storsbergen, kantoordirecteur van ABN AMRO MeesPierson Den Haag.

De toekomst tijdig in familiebedrijf brengen

Dat er veel behoefte is aan informatie over de organisatie rond familiebedrijven bleek uit de grote animo. Twee groepen van ongeveer veertig deelnemers werden bij BDO accountants gastvrij ontvangen. “Ik heb wel wat te doen.” Was één van de reacties van de deelnemers na afloop van de masterclass bij BDO accountants over familiebedrijven. Een beeld van herkenning was er bij de deelnemers over de problemen die kunnen ontstaan als de harmonie binnen het familiebedrijf ontbreekt.

Werk áán je bedrijf

Als ondernemer je zaak op orde hebben is meer dan alleen zorgen dat je operationele bedrijfsprocessen goed draaien. Het multimediale platform Brookz helpt ondernemers om bedrijfsovernames en andere strategische mutatiemomenten tot een succes te maken.

Goed rendement is de enige basis voor verkopen

Wat is de waarde van mijn bedrijf en hoe wordt deze bepaald? Zal ik gelijktijdig mijn onroerend goed verkopen? Hoe lang moet ik voor een bedrijfsovername uittrekken? Bedrijfsovername roept veel vragen op. Het is een complex proces, ondervonden ook de deelnemers aan de Masterclass bedrijfsovername.

prev
next

Due diligence onderzoek bij bedrijfsovername

Voorafgaand aan de effectuering van een overname is meestal sprake van een zogenoemd ‘due diligence-onderzoek’. De uitvoering ervan vindt veelal plaats na het tekenen van een ‘letter of intent’ en vóór het tekenen van de definitieve koopovereenkomst door de betrokken partijen.

Hoe vind ik nu een koper voor mijn bedrijf?

Veel Ondernemers die al een tijdje rondliepen met het plan om hun bedrijf van de hand te doen, hebben de afgelopen 7 jaar weinig tot geen voortgang kunnen boeken om dit plan handen en voeten te geven.

3 tips voor een geslaagde bedrijfsovername

In het midden- en kleinbedrijf is de ondernemer/DGA zelf meestal degene die de strategie uitzet en de drijvende kracht achter de ontwikkeling en resultaten van het bedrijf. Alhoewel veel ondernemers de afgelopen jaren de handen vol hebben gehad aan het ‘overleven in crisistijd’, is en blijft het zaak om ook voortdurend oog te hebben voor de strategische koers van de onderneming. Heeft u, zeker nu de economie zich lijkt te herstellen, voldoende oog voor waar de kansen liggen en hoe die te verzilveren?

Tijdig voorsorteren bij bedrijfsopvolging

“Tijdig voorsorteren bij bedrijfsopvolging sorteert effect”. Marcel leest met belangstelling het artikel in de meest recente editie van Het Ondernemersbelang. Ondernemer Marcel is 53 jaar en gehuwd. Hij heeft 3 kinderen in de leeftijd van 16-21 jaar. De oudste werkt bij hem in de zaak, de twee jongste zitten nog op de middelbare school. Na een onverwacht sterfgeval in de familie vindt Marcel het tijd worden om eens goed in kaart te laten brengen wat de fiscale consequenties zijn als hijzelf er plotseling niet meer zou zijn. Ook vraagt hij zijn fiscalist om hem bij te praten over de mogelijkheden om fiscaalvriendelijk zijn onderneming aan zijn kinderen te schenken. Schenking bij leven dus.

Een bedrijfsovername is geen alledaags werk

Iedere ondernemer wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd: een bedrijfsovername. Vaak wordt er te gemakkelijk over gedacht, zeker als het in de familiekring is. Er verandert toch niet echt iets? Nou, ik kan u vertellen er verandert veel en ook het overnameproces vraagt veel en gedegen aandacht. Waarom? Als ondernemer houden we van snelle beslissingen en uitvoering. Een bedrijfsovername is echter een bijzondere (des-)investering, een van grote strategische waarde, zakelijk gezien, maar vaak ook een die met veel persoonlijke emotie gepaard gaat.

prev
next

Overgang van onderneming

Overgang van onderneming Als een werkgever zijn onderneming, of een gedeelte daarvan, overdraagt aan een ander, gaan door deze overgang de werknemers (en hun rechten en verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst) automatisch over op de verkrijger van de onderneming. De ervaring leert dat de verkrijger van de onderneming niet altijd zit te wachten op het personeel dat meekomt met de onderneming en de door hen opgebouwde rechten (denk bijvoorbeeld aan de anciënniteit).

Bedrijfsovername? Weet wat je koopt!

Bij het maken van de afspraken ga je uit van de informatie die de verkoper aan je heeft gegeven. De vraag is of die informatie helemaal juist is. Je kunt er als koper voor kiezen om zelf onderzoek te doen naar deze gegevens voordat je de koopovereenkomst sluit, een zogeheten due diligence onderzoek.

Tevreden met de overnamesom voor je bedrijf!

Te hoge prijsverwachtingen remmen het herstel van de overnamemarkt in het midden- en kleinbedrijf. Ondernemers krijgen minder voor hun bedrijf dan ze nodig hebben voor hun pensioen en blijven om die reden zitten.

prev
next
  EXPERTS
 • Frits Meester

  Frits Meester
 • Gerard Hofmeijer

  Gerard Hofmeijer
 • Hans van der Spek

  Hans van der Spek
 • Michael Kristel

  Michael Kristel
 • Redactie Xperwise

  Redactie Xperwise
 • Wim Tuijp

  Wim Tuijp
 • Marloes van As

  Marloes van As
 • Gert Jongeneel

  Gert Jongeneel
GEEF FEEDBACK