IT Security

Onze huidige maatschappij zou zonder een hoogbeschikbare netwerkinfrastructuur voor zowel zakelijke als particuliere toepassingen niet meer kunnen functioneren. Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteit van fysieke componenten zoals bekabeling en computerapparatuur, en aan noodstroomvoorzieningen voor het geval dat… Maar minstens zo belangrijk is de beveiliging van onze systemen met securitysoftware, die in de vorm van programma’s of ingebed in appliances beschikbaar is.


De vier groeigebieden van security

Van alle ICT-markten is die voor security misschien wel de meest dynamische. De groeiende complexiteit van omgevingen, de opkomst van cloud computing, mobiele platformen, big data en Internet of Things (IoT) heeft grote impact gehad op hoe vraagstukken worden aangepakt. Cybercriminelen krijgen hierdoor immers steeds meer mogelijkheden om hun weg te vinden naar informatie en systemen waar ze bij weg moeten worden gehouden. Dit vergt een enorme innovatiekracht van leveranciers, die hun aandacht constant moeten verleggen naar wat criminelen doen of in de nabije toekomst gaan doen. Voor resellers is het leveren van security mede hierdoor een uitdaging.

Optimale security door integratie netwerk en endpoint

Het feit dat endpoint- en netwerksecurity niet aan elkaar gekoppeld zijn, is voor veel organisaties een openbaring. Het klinkt zo logisch dat vrijwel iedereen er vanuit gaat dat deze koppeling gewoon bestaat. De realiteit is dat deze twee werelden zowel bij leveranciers als bij partners en klanten gescheiden zijn. Daardoor is optimale beveiliging nooit haalbaar. Het kostte een paar jaar, maar securityleverancier Sophos brengt beide werelden nu voor het eerst bij elkaar.

Google & Facebook vertrouwder met data dan de overheid

We zitten al weer enige tijd in het Big Data-tijdperk, voorheen het ‘informatietijdperk’. Elke keer als ik ergens informatie opzoek, laat ik een spoor aan data achter. Google weet wat je zoekt. Facebook weet wie je vrienden zijn en wat je leuk vindt. LinkedIn kent jouw netwerk. In minder dan een uur struinen op het world wide web (kennen we die nog.) laat je een spoor aan cookies achter; te vaak gevolgd door irritante retargeting. Niet zo gek dat telkens discussies over privacy, security & trust opduiken. De discussie is terecht en gezond, maar helaas eenzijdig. Te makkelijk krijgen marketeers en adverteerders de schuld, terwijl (semi)overheden veel verder gaan en een veel groter risico vormen. Waarom dat risico groter is, de eventuele schade erger is en waarom ik mijn data liever aan Facebook & Google toevertrouw dan aan de overheid?

Security en vertrouwen

Security is een hot topic. We zagen het met de verwerping van Safe Harbor door het Europees Hof van Justitie afgelopen najaar. Met dit verdrag werd data-uitwisseling tussen de EU en de VS geregeld. Het verwerpen van het verdrag was niet alleen uit privacy-oogpunt van belang. Voor de Nederlandse digitale sector was het een vervelende aangelegenheid, omdat er opeens een hoop onzekerheid ontstond rondom veiligheid en vertrouwen. State-of-the-art security is een belangrijk visitekaartje voor de datacenterbranche. Maar sommige security gerelateerde zaken hebben we niet in de hand, bijvoorbeeld in het geval van Safe Harbor.

Identity management

In de huidige werkomgeving voldoen de traditionele provisioning technieken niet langer. Veel IT-omgevingen gebruiken nog steeds het klassieke rolgebaseerde user account management systeem. Aan dit model kleven talrijke risico’s. Bovendien is het een inefficiënt beheersysteem dat al vaak heeft geleid tot ernstige ‘security breaches’ waarvan meerder factoren de oorzaak zijn.

Productiviteit verhogen met een mobiele strategie

Mobiele toegang tot het bedrijfsnetwerk en- applicaties kan enorm veel voordelen opleveren, zoals hogere productiviteit, grotere medewerkerstevredenheid en innovaties. Tegelijkertijd brengt het risico’s met zich mee voor de netwerkveiligheid en compliancy, van dataverlies tot inbreuken op het netwerk en malware-aanvallen.

prev
next

2,4 GHZ wifi is achterhaald

Het in 2004 opgerichte Xirrus is nog steeds marktleider in het marktsegment van Next-Generation wifi-oplossingen. Oprichter en CEO Dirk Gates en zijn team voorzagen de toenemende behoefte aan betrouwbare wifi-connectiviteit en ontwikkelden de multi-radio access points met ingebouwde controller, waarmee het bedrijf in de afgelopen jaren steeds meer klanten voor zich wist te winnen. Sinds 2008 is het bedrijf ook actief in de Benelux en wist vanaf 2014 onder leiding van Ramón Hemelrijk zijn selectieve groeistrategie ook hier succesvol in te zetten.

Internet of Trouble

The Internet of Things wordt steeds meer alllesomvattend. Het internet dringt steeds dieper onze privésfeer in. Vragen als ‘Hoe veilig is de verbinding waarover alle verzamelde gegevens worden verstuurd?’ ‘Hoe veilig is de cloud waarin deze gegevens worden bewaard?’ ‘Mag de aanbieder mijn gegevens aan derden verkopen?’ en ‘Hoe betrouwbaar is het authenticatiesysteem waarmee de gebruiker zich aanmeldt bij de gegevens?’ dringen zich steeds nadrukkelijker op. Het zijn zaken waarover de meeste ontwikkelaars van smart-apparaten en veel consumenten onvoldoende nadenken.

‘De werkplek van vandaag en morgen is gericht op de gebruiker’

In de afgelopen jaren heeft de werkplek van heel veel mensen een ingrijpende transformatie doorgemaakt. Internet- en cloudtechnologie hebben ervoor gezorgd dat de werkplek tegenwoordig vaker wél dan niet locatie-onafhankelijk is. Mensen werken waar en wanneer ze willen en dat zorgt – onder de juiste condities – voor hogere productiviteit en een hogere klant- en medewerkerstevredenheid.

VoIP en UC&C Dossier van Sellair

Het VoIP en UC&C Dossier gaat over de impact en kansen van VoIP en Unified Communications voor IT- en telecomresellers. De redactie zoomt heel specifiek in op onderwerpen voor spelers die er nu en in de toekomst toe doen, trends voor de komende jaren en houdbare verdienmodellen. Uiteindelijk gaat het om de eindklanten die steeds op zoek zijn naar de best passende oplossingen en daarvoor moeten kunnen vertrouwen op ICT-dienstverleners met kennis van zaken. Dat dit best lastig kan zijn, blijkt wel uit het artikel ‘Na 20 jaar vliegt VoIP in de hoogste versnelling’ (pagina 44-45) van Rob Kurver die ingrijpende veranderingen in de telecomsector in de afgelopen twee decennia beschrijft. Er staan de komende jaren meer dan ooit belangrijke uitdagingen voor de deur voor zowel operators en leveranciers als voor distributeurs en resellers van ICT- en telecomdiensten.

Updaten en patchen blijft een must

Afgelopen jaar heeft de ontwikkeling waarbij steeds meer applicaties, waaronder security, van on-premise naar de cloud worden verplaatst zich onverminderd doorgezet. De invloed van een nieuwe generatie IT-beheerders doet zich gelden.

prev
next

Recovery is belangrijker dan backup

Iedereen gebruikt bewust of onbewust wel een vorm van cloud backup. Er zijn dan ook legio oplossingen op de markt. Deze bekendheid en behoefte maken de verkoop van zakelijke online backup eenvoudig, zou je denken. “Zo simpel is het niet want er bestaan nog veel misverstanden over cloud backup, ook onder bedrijven die echt afhankelijk zijn van hun data”, stelt Rishi Ramsoekh van KeepItSafe.

‘Security-technologie is cruciaal, awareness is dat des te meer’

Security-dienstverlening is in 2015 belangrijker gebleken dan ooit tevoren, en die lijn zal zich in 2016 alleen maar verder doorzetten. Volgens Martijn van Lom, General Manager van Kaspersky Lab Benelux, is het zaak dat partners en resellers naast het bieden van effectieve oplossingen ook hun activiteiten op het gebied van bewustwording steeds verder uitbreiden. Niet alleen is de geleden schade steeds ernstiger, ook komt het dusdanig vaak voor dat bedrijven doorhebben dat ze iets moeten doen. “De ‘dat overkomt mij niet’-mentaliteit hebben we in 2015 definitief achter ons gelaten.”

Acht ICT-voorspellingen voor 2016

Rond de jaarwisseling kijken veel bedrijven in de glazen bol en maken een inschatting wat het nieuwe jaar gaat brengen. Ook netwerkspecialist Brocade heeft acht trends genoemd die de leverancier verwacht voor 2016. Sander Bakker, Channel Manager van Brocade, licht tegenover Channel Connect toe op welke basis het bedrijf deze voorspellingen doet, wat de partners hiervan gaan merken en hoe Brocade er op inspeelt.

Encryptie – Het zakelijke belang van een encryptie

Proactieve gegevensbeveiliging is een must voor bedrijven over de hele wereld. Sinds 2005 zijn meer dan 816 miljoen gegevensrecords ten prooi gevallen aan kwaadwillenden. Uit een enquête van Kaspersky Lab bleek dat bijna één op de vijf bedrijven wel eens gegevensverlies had geleden als direct gevolg van diefstal van een apparaat.

Sophos - Een brug tussen endpoint- en netwerkbeveiliging

“De gehele IT-security-industrie staat aan het begin van een revolutie”, zo stelt Pieter Lacroix, Managing Director bij Sophos Nederland. Aanstichter van de revolutie is Sophos dat met ‘Synchronized Security’ belooft netwerk- en endpointbeveiliging samen te brengen. Een eerste stap daarin is Security Heartbeat dat zorgt voor de communicatie tussen de beveiligingscomponenten.

prev
next
  EXPERTS
 • Barber Brinkman

  Barber Brinkman
 • Bram Dons

  Bram Dons
 • Eddy Willems

  Eddy Willems
 • Ian Trump

  Ian Trump
 • Sander Bakker

  Sander Bakker
 • Loek Wilden

  Loek Wilden
 • Ramon Hemelrijk

  Ramon Hemelrijk
 • Redactie Xperwise

  Redactie Xperwise
 • Vincent Zeebregts

  Vincent Zeebregts
 • Volker Ladage

  Volker Ladage
 • Ganesh Ramamoorthy

  Ganesh Ramamoorthy
 • Kevin Bland

  Kevin Bland
 • Margareth Waaijer

  Margareth Waaijer
 • Rishi Ramsoekh

  Rishi Ramsoekh
 • Edwin Roobol

  Edwin Roobol
 • Florian Malecki

  Florian Malecki
 • Jooske de Groot

  Jooske de Groot
 • Markus Nispel

  Markus Nispel
 • Pieter Lacroix

  Pieter Lacroix
 • Bas van Meurs

  Bas van Meurs
 • Dave Maasland

  Dave Maasland
 • Martijn van Lom

  Martijn van Lom
 • Stijn Grove

  Stijn Grove
GEEF FEEDBACK