Voorkom Bijzonder Beheer

Waak voor de ziekenboeg van banken

Ons MKB is ziek. Klachten variëren van licht misselijk tot hondsberoerd. Zieke bedrijven zijn natuurlijk van alle tijden en af en toe gaat er een patiënt dood. Dat hoort erbij. Sinds 2008 waart echter een virus rond waardoor het aantal sterfgevallen onder de banenmotor sterk is toegenomen. Overheid en brancheorganisaties staan erbij en laten het doorwoekeren. En de banken, die hebben toch ook een belang? Zij hebben met Bijzonder Beheer een ‘ziekenboeg’. Daar helpen hun artsen & verplegers doodzieke maar levensvatbare patiënten er toch weer bovenop?

Helaas, banken zijn er niet om u te helpen. Ze hebben ook geen artsen. Ze beschikken wel over verplegers maar die werken absoluut niet voor een ziekenboeg. Zelfs de term ‘hospice’ is te veel eer want dat suggereert begripvolle en liefdevolle stervensbegeleiding. In het belang van terminaal zieken. Bijzonder Beheer dient slechts één belang. Dat van de bank. Vooral zieke maar levensvatbare klein zakelijke mkb’ers komen er vaak niet meer gezond vandaan.

Bijzonder Beheer is het veldhospitaal van de banken

Uit Bijzonder Beheer blijven is voor door banken gefinancierde zieke mkb’ers trouwens best lastig. Zodra namelijk sprake is van één gerapporteerd verliesjaar wordt extra toezicht ingesteld in de vorm van ‘Intensief Beheer’. Afhankelijk van de omstandigheden wordt dat, uiterlijk na een tweede verliesjaar, automatisch omgezet in Bijzonder Beheer.

‘Maar’, hoor ik u denken, ‘met dat Intensieve Beheer helpen ze bedrijven toch wel om er bovenop te komen?’ Wederom, helaas. Wat banken dan vooral doen is hun eigen positie in kaart brengen en zeker stellen. Eerder en veel vaker moet u cijfermatige rapportages inleveren. U moet aanvullende zekerheden stellen. Soms moet u zelfs versneld aflossen en met nieuwe taxaties komen. Allemaal wel voor uw eigen rekening, dat spreekt.

Verwacht van banken geen of alleen dure hulp

Komen ze dan wel met adviezen en tips om u er bovenop te helpen? Nee, ook mis. Daar is geen tijd en geen geld voor beschikbaar. Ik ken talloze vooral klein zakelijke ondernemers die, soms zelfs jaren achtereen, op hoge extra kosten worden gejaagd zonder enige kwalitatieve input van hun bank. Alhoewel, dát laatste is niet helemaal waar. Wanneer uit de door u verstrekte informatie blijkt dat de bank zélf een omvangrijk financieel risico loopt dan willen ze plots wel heel actief worden. Vaak is dat in de vorm van het aanbieden van assistentie door externe specialisten. Die moeten u dan komen assisteren om orde op zaken te stellen.

Dat zijn overwegend wel heel dure raadgevingen. Vanzelfsprekend ook voor uw rekening. En helpen die? Ja, soms wel. Maar die specialisten zijn voor continuïteit van hun goedbetaalde klussen wel grotendeels afhankelijk van opdrachten via banken. In hoeverre ze dat onafhankelijk maakt laat ik graag aan uw eigen oordeel over.

Regie in eigen hand houden

Dus. Heeft u last van een kuchje? Zou het iets ernstiger dan een griepje kúnnen zijn? Voorkom erger. Waak voor de ziekenboeg van banken. Kijk eerst en vooral zelf goed in de spiegel en zeker niet dralen. Stap tenminste direct naar uw accountant! Laat u na de eerste diagnose professioneel bijstaan in het contact met uw financiers. Neem daarvoor een ervaren en onafhankelijke specialist in bedrijfsfinancieringen in arm. Eentje die u niet alleen zelf betaalt maar ook zelf kiest. Dát spreekt!