Wat is powermanagement?

Powermanagement is in virtuele omgevingen helemaal niet zo eenvoudig

Virtuele machines mogen dan weliswaar zelf geen hardware zijn, uiteindelijk zijn ook deze gewoon afhankelijk van een fysieke infrastructuur. Het probleem is dat het louter installeren van energiebeheersoftware op zo’n server niet voldoende is. Want hoe zit het dan met de andere virtuele machines binnen dezelfde infrastructuur? Tegelijkertijd reageert de ondersteunende apparatuur, zoals UPS’en, niet altijd goed op signalen die virtuele apparaten afgeven. En dat heeft Eaton, leverancier van powermanagement oplossingen, al geruime tijd door.

Het is volgens Niek van Doorn, Sales Manager IT Channel Benelux bij Eaton, niet zo heel lang geleden dat energiebeheer voor virtuele omgevingen een groot probleem was. Nog steeds wordt deze uitdaging volgens hem danig onderschat. “De meeste dienstverleners hebben veel kennis in huis, maar die zien niet altijd meteen dat bijvoorbeeld een UPS niet luistert naar de virtuele omgeving”, noemt hij. “Of andersom, dat de virtuele omgeving meldingen van de UPS niet oppikt. Vroeger moest je op iedere unit software installeren, op iedere VM. Maar VM’s moeten juist onafhankelijk zijn van de onderliggende hardware. Ze moeten kunnen worden verplaatst, opgepakt en elders neergezet wanneer nodig.” Terwijl de automatisering van energiebeheer disaster recovery en databescherming bij fysieke servers geen probleem is, moeten beheerders zich een slag in de rondte werken om hetzelfde klaar te krijgen voor gevirtualiseerde omgevingen.

Het is om die reden dat VMware Eaton benaderde om met een oplossing te komen. “Die opdracht hebben we heel serieus genomen. Het heeft het leven van de IT-manager enorm vereenvoudigd”, zegt Van Doorn. “We doen het al sinds 2009.” Met ‘het’ bedoelt Van Doorn functies waarmee virtuele omgevingen worden beveiligd in geval van problemen met de stroomvoorziening. Als er een stroomuitval is, dan sluit de Eaton VMware-plugin de VM’s netjes af. Dat klinkt eenvoudig, maar er zit meer achter dan je denkt. “Je hoeft maar één installatie te doen voor één VMware-omgeving, die kan fysiek bestaan uit meerdere units”, legt Van Doorn uit. “We hebben hier geleidelijk nieuwe functies aan toegevoegd. Een belangrijke is disaster recovery, waarbij virtuele machines bij een storing automatisch naar een back-up-locatie worden verplaatst die niet onderhevig is aan deze storing. Hierdoor is de business continuity gewaarborgd.” Een ander voorbeeld van een dergelijke functie is load shedding, dus het automatisch afsluiten van minder kritische applicaties bij stroomuitval zodat de kritische applicaties door kunnen blijven draaien. “Deze applicaties kunnen dan indien gewenst verplaatst worden naar een andere locatie, bijvoorbeeld een locatie die door een partner ter beschikking is gesteld. Veel bedrijven hebben alles liever on-premise, maar vinden het ook fijn als ze alles naar de cloud kunnen verplaatsen in geval van nood. Dat verhaal maakt Eaton compleet door hiervoor de juiste energiebeheersoftware aan te bieden.”

Drie Pijlers

Bijkomend voordeel is dat de situatie voor virtuele omgevingen zelfs eenvoudiger is dan toen fysieke servers het ICT-landschap domineerden. Er is immers maar één installatie voor de hele ICT nodig, in plaats van een installatie per server. “We hebben ons softwareplatform, Intelligent Power Manager, indertijd geheel herschreven.

Vroeger moest je op iedere unit software installeren, op iedere VM. VM’s moeten juist onafhankelijk zijn van de onderliggende hardware

Het is gevalideerd door de bekende virtualisatieleveranciers, naast VMware onder andere ook door Citrix, Microsoft en Red Hat. Het is een relatief eenvoudige installatie waar geen script voor nodig is, dus IT-managers hoeven zich hier ook geen zorgen om te maken.”

“Eigenlijk baseren we onze oplossing op drie pijlers”, gaat Van Doorn verder. “De eerste is gebruiksgemak en tijdsbesparing, dus dat het meteen werkt zonder dat er van alles moet worden ingesteld. De tweede pijler is het reduceren van risico’s, waarbij we het hebben over het beschermen van de virtuele omgeving tegen problemen op het stroomnet.”

Dat risico wordt volgens Van Doorn in Nederland steeds groter. “De belasting op het net wordt steeds groter, terwijl renewable energy minder constant is en voor complexiteit zorgt. De derde pijler”, zo sluit Van Doorn zijn opsomming af, “is business continuity: het bedrijf moet door kunnen gaan met zijn activiteiten, wat er ook gebeurt.”

Naar de IT-manager toe

De erkenning die Eaton heeft gewonnen in de markt, heeft gezorgd voor meerdere samenwerkingsverbanden met grote ICT-leveranciers. “Dat is begonnen met EMC en NetApp en hun reference architectures, zoals EMC VSPEX en NetApp Flexpod waar wij aan meedoen”, zegt Van Doorn. “Dat begint door te stromen naar de converged architectures, zoals Vblock en VCE, waar we ook onderdeel van uitmaken. We zijn ook gevalideerd door hyperconverged-partijen als VxRail, Nutanix en Simplivity.” Juist door de hyperconvergence- trend wordt het werk dat Eaton doet met virtualisatie steeds belangrijker. “Een uitdaging van hyperconvergence is stroomverbruik per rack”, legt hij uit. “De apparatuur wordt weliswaar steeds efficiënter, maar per vierkante meter kan het verbruik flink oplopen. Je hebt dus een relatief kleine stack, maar eentje die naar verhouding heel veel stroom verbruikt. Dat wil je in de hand houden. Je kunt extra apparatuur daardoor niet zomaar bijprikken en aansluiten op het stroomnet, want de hele stroomgroep kan hierdoor overbelast raken.”

Het zijn allemaal onderwerpen waar de gemiddelde IT-manager zich volgens Van Doorn niet lekker bij voelt. “Wij helpen ze door een stukje infrastructuur om die hyperconvergence heen te bouwen. Wij zijn leverancier van het rack, van de PDU’s, van de stroomsensor en van de temperatuursensor. Ze krijgen de meldingen binnen via de voor hen bekende VMwareomgeving, in plaats van via een aparte tool. En als een van de bellen gaat rinkelen, is de benodigde reactie te automatiseren.” Als echt partnerbedrijf heeft Eaton door dat de partners hier een zeer belangrijke rol in spelen. “Powermanagement wordt vaak nog over het hoofd gezien”, sluit Van Doorn af. “Virtualisatie heeft het allemaal gecompliceerd. Juist omdat het zo abstract is, heeft men het vooral over de applicatielaag. Partners doen er dan ook goed aan hun klanten snel te attenderen op powermanagement.”