Welk percentage van het aandelenbelang ga ik krijgen?

Fifty – Fifty blijkt in de meeste gevallen toch niet te werken!

Wanneer je in de gelukkige omstandigheid bent dat een (potentiële) investeerder heeft aangegeven met jou verder te willen, dan dien je op de bovenstaande vraag toch wel een antwoord te hebben (bedacht)!

Wanneer Ondernemerskoppels, ook wel mede-oprichters of Co-founders genoemd, besluiten om een onderneming te starten, wordt er nog vaak gezegd, we gaan er fifty – fifty in! Dat wil zeggen, beide Ondernemers krijgen 50% van de aandelen van de Onderneming.

En hoewel deze gedachtegang een nobele lijkt, blijkt deze in de praktijk toch meestal niet te werken!Ook onze ervaring van de afgelopen 25 jaar is toch wel, dat de de zogenaamde “fifty – fifty”deals voor de meeste Ondernemerskoppels niet goed uitpakken! Maar deze keer komt de vraag van een investeerder die zojuist besloten heeft om geld in jouw onderneming te steken. Daarentegen, een ervaren investeerder zal in 99% van de gevallen een dergelijke verdeling niet eens willen hebben. Een investeerder die een meerderheid wil afdwingen, is meteen een “Red Big Flag”voor jou, ik zou het gesprek niet eens afmaken.

Trouwens, waarom lopen veel van deze fifty- fifty deals tussen Ondernemerskoppels stuk?

Het starten van een bedrijf en daarmee voor sommigen je vaste inkomen opzeggen is best wel een risicovolle aangelegenheid. Wanneer je dan 1 van je collega’s bereid hebt gevonden om mee te gaan, dan weet je dat je in feite van hem of van haar ook een offer vraagt.

Vaak zegt dan de man of de vrouw die eigenlijk het initiatief heeft genomen, menende daarmee een goede daad te doen;
We gaan er samen in, samen uit, samen thuis, ieder 50% van de aandelen. En hoewel deze gedachtegang heel begrijpelijk is, is het op dat moment geen verstandig zakelijk besluit en wel om de volgende reden. In 98% van de gevallen, waarin dit wordt voorgesteld, durven wij te stellen dat de partner, de man of vrouw die dus meegaat en 50% van de aandelen krijgt, geen echte Ondernemer is! Dat is een harde uitspraak, dat realiseer ik mij, maar het is wel een eerlijke! Een “echte” Ondernemer gaat in diezelfde 98% van de gevallen niet mee met de ander, maar start zijn of haar eigen Onderneming. En in het begin gaat het allemaal wel goed, iedereen is druk bezig om klanten binnen te halen, klanten tevreden te stellen en dat lukt allemaal. Beide partners krijgen elke maand dezelfde managementvergoeding, iedereen happy, toch?

Toch niet?

De ware Ondernemer, zeg maar de initiatiefnemer, begint zich veelal na verloop van tijd te ergeren aan het handelen en aan het gedrag van zijn collega Ondernemer. Soms duurt dat een jaar of 2, 3. In een enkel geval is dat sneller, maar komen doet het meestal. Conclusie van de initiatiefnemer, mijn mede – aandeelhouder is niet scherp genoeg, denkt niet mee in nieuwe mogelijkheden en of kansen.

De collega Ondernemer vindt een goede privé balans belangrijker dan de balans van de onderneming.Wij hebben dat nu helaas al zo vaak gezien, dat we daarin openl ijk stelling durven te nemen.Hoe moeilijk is het dan om daarna weer afscheid te nemen van elkaar?Tenslotte heeft de andere persoon ook 50% van de aandelen, maar nog belangrijker, wat moet deze man of vrouw daarna gaan doen? De ellende is vaak dat deze man of vrouw ook nog het idee heeft niks verkeerds te doen!

Maar hoe gaat het dan met een investeerder?

Allereerst zal een ervaren investeerder nimmer een 50% belang of meer willen hebben. Bijzondere situaties daargelaten.Een ervaren investeerder weet dat hij niet op de stoel van een Ondernemer moet gaan zitten.Er is n.l. een grote kans aanwezig, dat bij een flinke meerderheid, onderhandeld door de investeerder, de Ondernemer er de brui aan geeft, doordat hij of zij het gevoel heeft voor de investeerder te werken en niet langer voor zichzelf.

We praten dan over de eerste ronde van een financiering. Dat is dus de eerste keer dat je geld ophaalt bij een investeerder. Het eerdere geld wat je hebt binnengehaald via FFF, Friends, Family and Fools, zie ik niet als een ronde van financiering.

Maar welk % moeten we dan aan denken in zo’n eerste ronde van financiering?

STOP!

Voordat je als Ondernemer überhaupt uitspraken doet over het % van de aandelen dat je zou willen ruilen voor het verkrijgen van liquide middelen, stel je, jezelf de vraag; Wat is mijn lange termijn doelstelling met mijn onderneming en, wanneer het al te begroten is, wat voor geld heb ik een ruwe benadering nodig om mijn plannen te realiseren? Als jij, en hopelijk heb je dat. want het ontbreekt in Nederland het toch wel aan Ondernemers met ambitieuze plannen, ambitieuze plannen hebt en weet nu al dat je daarvoor veel geld nodig hebt. Dan is het zaak om in deze vroege fase, zo zuinig mogelijk te zijn met het verruilen van aandelen voor liquide middelen. Naast dat je mogelijk aandelen weggeeft aan je mede – oprichters, uiteraard is dat afhankelijk van hun inbreng, zul je een potentiële investeerder en investeerders een passend aanbod moeten kunnen doen en daarbij ook tevreden moeten zijn met wat je dan zelf overhoudt!

Het merendeel van de ambitieuze Ondernemers zal toch vaak starten in een team, waarbij je als voorbeeld zou kunnen denken aan een aandelenbelang voor je co-founders van:

  • CTO (Chief Technology Officer) – CMO (Chief Marketing Officer) 2% – 10%
  • Non –  Executive boardmember 1% – 2% (ook wel Vice – President genoemd)
  • Director .5% – 1%
  • Executive .5% – 1%

Ik ben er hierbij vanuit gegaan dat jij de rol van CEO / President op je neemt.Uiteraard zijn al deze belangen onderhandelbaar, aan beide zijden van de tafel, maar het geeft je in ieder geval een richtlijn waarmee je op een niet beschamende wijze kunt starten. (Dit alles kun je in een optie – pool doen, terwijl jij bezig gaat met de 1e ronde van financiering.)

Een kleine rekensom vertelt ons, dat je met de samenstelling van het team, ongeveer al 18% van de aandelen hebt weggegeven. Uiteraard kunnen daar nog andere kritieke functies bijkomen die, het totaal wat overblijft verder doet krimpen, denk aan een COO (Chief Operation Officer – Deze laatste heb ik nog niet meegeteld.)
(Ik heb daarbij overal het gemiddelde genomen, dit kan meer worden, maar vast niet veel minder.) Persoonlijk is het % van de Non – Executive boardmember wel wat mager, dus als ik daar nog 2% bij doe, dan zit ik al aan de 20%, intern! (Zonder de COO). Wat mij betreft zou ik in de 1e ronde van financiering toch nog wel op een meerderheid willen blijven zitten! Wanneer je verder groeit zal dat niet meer houdbaar zijn. Maar stel deze eerste ronde nog wel, dan blijft er in deze 1e ronde voor een investeerder 30% van de aandelen over. 100% – 50% – 20% = 30%

Nogmaals dit is een richtlijn, geen wet van Meden en Perzen en hoogstwaarschijnlijk zullen er nu al mensen zijn die daar anders over denken. Tenslotte is,- en blijft dit altijd een punt van onderhandeling(en). Daarbij is het wel belang dat je aangeeft aan je mede – oprichters dat zij, in ieder geval in vervolgrondes van een nieuwe financiering mee gaan in de verwatering van hun aandelenpakket. Als dat al niet plaatsvindt bij het toetreden van de 1e investeerder. Ik zou de dames  en heren daarvoor ook even laten tekenen! Je bent niet de 1e waarbij een collega in een later stadium niet akkoord ging met haar of zijn verwatering van de aandelen.

Wat zegt het aandelenbelang,- en het bedrag van de investeerder wanneer deze toetreedt?

Stel, de investeerder mag jullie, vindt het een goed verhaal, is akkoord met de financiële onderbouwing en is bereid om de gevraagde € 250 K op tafel te leggen voor 30% van de aandelen. Een snelle rekensom leert ons dat op dat moment jullie bedrijf gewaardeerd wordt op € 830 K. Je ziet, een goede waardering krijgen voor je onderneming begint dus al met een goed verhaal, een kloppend businessplan en de mogelijkheid om jezelf daarbij ook zo goed mogelijk te verkopen.

Een ijzersterk team, geeft je sowieso al een hogere waardering van je Onderneming dan helemaal geen team! Want stel nu dat je nog in je eentje was, dat zou een investeerder sowieso, enkel naast jou een groter belang afdwingen. Zo zie je maar, en helaas zien we dat nogal eens fout gaan, dat een Ondernemer in het begin. Mogelijk is het een stuk onbekendheid, mogelijk wil hij of zij niet te hebberig overkomen, maar dan al (te) veel weggeeft aan aandelen. Besluiten die in een later stadium, bij verdere financieringsronden, de Ondernemer met een relatief eigen klein pakket laten zitten. Of men besluit geen nieuwe financieringsronden  meer aan te gaan, waarmee veelal de (echte) groei tot stilstand dreigt te komen. En dat is jammer.