Welke financieringsvorm past bij u?

Financieringsmogelijkheden, groot denken is wat anders dan groot doen!

Veel ondernemers ervaren toch vaak binnen 2 – 3 jaar dat de financieringsmogelijkheden en de omvang waarvoor ze hebben gekozen, niet echt de juiste was. Mogelijk heeft het te maken met de manier waarop we zijn opgevoed, misschien is het een mentale denkfout! Toch kent onze praktijk voldoende voorbeelden van ondernemers die na verloop van tijd toch moeten erkennen dat de financieringsmogelijkheden die ze hebben gemaakt, niet echt de meest ideale was.

Financieringsmogelijkheden: voorkom ergernis en kosten

Het is begrijpelijk wanneer je als ondernemer start, dat je de hoeveelheid middelen die je nodig hebt, beperkt wilt houden. Van huis uit heb je misschien mee gekregen, eerst sparen voordat je het gaat kopen, wie heeft dat als kind niet gehoord? Dus wees bescheiden in je financieringsmogelijkheden en wat je vraagt, dat is althans bij velen de gedachte. Maar ondernemen, zeker in 2015 werkt het toch echt iets anders. Hoe wil je tenslotte al die app-bouwers voorblijven, als je niet op snelheid kunt komen?

Veilige vormen van financieringsmogelijkheden

Wellicht kreeg je een beklemmende angst, toen de bank aangaf dat het toch beter is dat je op zoek gaat naar een investeerder en daardoor toch eerst in eigen omgeving voor de “veilige” oplossing bent gaan kijken. Met een investeerder ben ik mijn zeggenschap kwijt Gerard. Je bedoelt het alleen heerschap? Wat nu als dat de sleutel is tot de groei van je onderneming? Toch heeft het maken van de juiste financieringsomvang en de vorm daarbij, meer van doen met je lange termijn doelstelling, dan de onderliggende cijfers die je op dat moment presenteert aan de bank. Of aan iemand die mogelijk bereid is jou op dat moment financieel verder te helpen. Veel van de account managers van een bank, voorzover ze bereid zijn je te ontvangen, zullen in 9 van de 10 gevallen aangeven wat ze op basis van je huidige inkomen, verdiensten en of zekerheden bereid zijn om te doen. Als ze al bereid zijn om iets te doen?

Financieringsmogelijkheden en de omvang

Maak duidelijke afspraken met de bank wanneer je een antwoord verwacht! Hoewel we in dit artikel je willen wijzen op de juiste keuze van de financieringsvorm en de omvang, vinden wij dat we jou dit ene advies ook moet meegeven. Wanneer je momenteel in gesprek bent met een bank omtrent een (uitbreiding van) financiering, maak dat een duidelijke afspraak wanneer je een antwoord van hen verwacht. Eind juni, eind juli of wat ook maar bij jou van toepassing is. We zien teveel accountmanagers, overigens van alle banken, die Ondernemers maar aan het lijntje houden met een antwoord op hun financieringsvraag. Misschien durven ze een NEE te zeggen, misschien zijn ze bang voor jouw reactie of om bang om omzet te verliezen, maar laat zien dat jij een tijdig antwoord van jouw leverancier van geld verwacht! Alleen dan kun je verder.

Doelstellingen bepalen met uw financiering

Jouw doelstelling met het bedrijf is belangrijker dan de zekerheden die je kunt geven. Net zo min dat je naar de buurtsuper gaat om een galadiner te organiseren, zo heeft het geen zin om te gaan zitten praten met de bank, die op basis van je zekerheden nog een keer € 100 K wil doen, terwijl jij weet dat jij volgend jaar een bedrag tussen een € 500 K en € 1000 K nodig hebt. Veel ondernemers geven daarbij vaak al weer een boel zekerheden weg, vaak meer waard dan die € 100 K, die wellicht op een andere wijze beter gebruikt hadden kunnen worden. Net zo min dat het zin heeft, om voor dezelfde benodigde bedragen, iemand binnen te halen die met hard werken € 150 K bij elkaar heeft vergaard en zich als informal investor bij je meldt. De kans is aanwezig dat je uiteindelijk met een aantal kleinere investeerders eindigt, maar dat moet niet je eerste keuze zijn. Want stel dat je deze investeerders wel toelaat, als de andere opties nog niet zijn onderzocht. Dan is de kans heel groot dat dit de mensen zijn waarmee je problemen krijgt, als jouw doelstelling zich lijkt te voltrekken!

Hoezo financieringsmogelijkheden?

Wel, wanneer ze iets weten over het investeren in een bedrijf, of ze hebben zich goed laten informeren door hun financieel adviseur, dan zullen een aantal zeggen, maar ik wil niet dat mijn aandelenbelang verwatert! Daarmee beperken zij meteen jouw mogelijkheden.

Verwatering van aandelen betekent; Wanneer er nieuw (vers) geld in een onderneming komt, en daarvoor worden nieuwe aandelen uitgegeven, dat de bestaande aandeelhouders hun belang zien kleiner worden.

Slecht gemaakte afspreken kunnen de groei van een onderneming belemmeren!

Met slecht bedoel ik hier; Afspraken waarbij de investeerder slimmer is geweest dan de ondernemer. Deze hebben er al menigmaal toegeleid, dat een aandeelhoudersvergadering niet de uitkomst gaf, waarop de ondernemer hoopte! De ondernemer ging de vergadering in met de gedachte, mijn aandeelhouders zijn blij dat ik vanwege onze groei op zoek moet naar nieuwe investeerders! De bestaande aandeelhouders hebben namelijk geen diepere zakken, maar je was totaal onthutst toen je helemaal geen blije gezichten zag! En je zou toch denken dat iedereen blij is dat we groeien en dat we meer geld nodig hebben om te groeien? Nou nee, we zijn wel blij met groei, maar niet meer geld erbij. Dan moet het tempo maar iets lager, was het advies, maar dat is wel het laatste waaraan jij gehoor wilt geven!

Wanneer jij een ambitieuze ondernemer bent, dan ga je op zoek naar diepe zakken!

Maar Gerard, ik snap dat ik de keuze moet maken voor de juiste investeerder, die met ons mee groeit, maar what about de omvang van het bedrag wat ik moet vragen. (Dat is overigens wat anders dan krijgen.) Met meer dan 25 jaar ervaring als 0ndernemer, waarin ik 7 ondernemingen mocht starten, kan ik niet anders concluderen dat jouw businessplannen, goed zijn voor de dossiervorming van de accountmanager van je bank, maar dat bedragen daarin genoemd een grote gok zijn! We maken intern het vergelijk wel eens met de overnamekandidaten die we hier bekijken. De omzet stijgt altijd explosief na de verkoop, niemand kan mij uitleggen waarom dat voor die tijd niet gebeurt, en de kosten blijven nagenoeg op hetzelfde niveau! Ja hoor, een veel gehoord argument is dan, we hebben al veel geïnvesteerd! Dream on baby, we have already woken up!

Dus als je op zoek gaat naar geld, vraag dan om behoorlijke bedragen, zodat je de juiste investeerders weet aan te trekken. Deze kunnen overigens altijd nog met een kleiner bedrag kunnen starten en laat je niet weerhouden door je financiële man of vrouw die zegt, we hebben niet meer nodig. Waarom? Niemand weet precies hoeveel hij of zij nodig heeft. Een onderneming die groeit heeft altijd meer nodig en ontwikkelingen gaan altijd anders dan dat jij verwacht.

Wanneer je een grotere investeerder met een kleiner bedrag laat starten, maak dan wel de juiste afspraken hierbij, zodat niet de aandelen al zijn weggeven en het toegezegde bedrag nooit volledig binnen komt.

Gerard Hofmeijer, expert financieringsmogelijkheden

Groot denken, groot doen, een wereld van verschil! Ik hoop dat je nu begrijpt met wat ik bedoel; Groot denken is wat anders dan groot doen. Mijn grootste passie is het leveren van creatief denkvermogen om nieuwe activiteiten te starten, dan wel oude in de huidige tijd te plaatsen. Ben je momenteel aanbeland in een fase dat je voor je verdere groei, of een financieel knelpunt waar je tegen aan bent gelopen, aanvullende financiering nodig hebt, maar je weet niet wat voor jou de best passende oplossing is?