Zelfverrijking, of zorgen dat je door kunt?

Goed voor jezelf zorgen als een stuk “rentmeesterschap”

Geld verdienen en dan met name hoeveel, blijft in Nederland altijd een welkom onderwerp voor een discussie. Zeker wanneer het anderen betreft dan onszelf!

Van bouwkeet tot bestuurskamer, menig uurtje is,- en wordt besteed aan het uitvogelen hoeveel iemand wel niet heeft en verdient, per jaar, per maand, per uur of zelfs per minuut. Of dat deze mensen nooit naar het toilet hoeven! En hoewel wij ooit de wereldzeeën bedwongen en handel dreven in goederen en specerijen, is helaas een groot gedeelte van de bevolking het gevoel met handel en zeker het drijven daarvan kwijt geraakt en zullen zij zelf nooit het onderwerp worden. Tegenwoordig voelen velen zich meer, en beter daar thuis, waar er op de gevel ‘Zwitserleven’ staat!

 Wat is er mis mee?

Jaarlijks kijken velen reikhalzend uit naar de nieuwste editie van de Quote 500. Zeker de heren en dames journalisten kunnen bijna niet wachten om o.a. te checken, hoeveel de “rijken” in mijn oude geboortestad Rijssen het afgelopen jaar niet bijeen gesprokkeld hebben.

Om het smeuïg te maken wordt er door de journalisten nog even de religie erbij gehaald, want geld en geloof dat gaat toch niet samen? Zondag’s wordt alles weer als met Robijn! Nou heren en dames journalisten, nimmer stond u verder van de waarheid af. Abraham, de voorvader van vele (ook arme) gelovigen, was een zeer rijk man!

En hoewel er een aantal het zeker niet slecht gedaan hebben, zijn er ook behoorlijk veel Ondernemers in Nederland de afgelopen jaren bezig geweest om enkel de eindjes aan elkaar te knopen. Misschien stond er nog een 5 serie voor de deur, echter het lease-contract gaf geen andere keus!

Een aantal ging het nog slechter af. Zij konden niet ontkomen aan een faillissement en hebben op een harde wijze geleerd hoe het overgrote deel van de buitenwereld reageert wanneer een faillissement hun deel wordt.

Een Ondernemer die in Nederland failliet gaat is per definitie een boef, en zal waarschijnlijk in een andere vennootschap zichzelf verrijkt hebben! Zo denkt een groot deel van Nederland Ondernemers! Waarschijnlijk omdat ze zelf zo gehandeld zouden hebben, anders dan die Ondernemers die hun laatste stuiver in de redding van het bedrijf hebben gestoken!

En ja, natuurlijk zijn die Ondernemers er ook! Echter er is een veel groter deel dat nooit het voornemen had, op het moment dat zij zichzelf inschreven bij de Kamer van Koophandel, om met diezelfde vennootschap volledig onderuit te gaan!

Hoe ik dat weet?

Omdat wij dagelijks deze Ondernemers aan de lijn krijgen, die problemen hebben met hun liquiditeit, nog steeds! Overigens, zoals een aantal van jullie weten heb ik zelf ook ooit een faillissement van een dochter meegemaakt, dus de wereld heeft in die zin voor mij weinig verrassingen meer! We hebben dan ook nog een lange weg te gaan, wanneer premier Rutte zich wil meten met een Silicon Valley, dan wel in Californië, dan wel in Jeruzalem. Een Ondernemer die daar nog geen faillissement heeft ervaren, is als het ware nog niet ontgroent!

Zorgen voor jezelf, is wat anders dan zelfverrijking!

Regelmatig hebben wij jullie de vraag gesteld, Ondernemer, je zorgt toch wel goed voor jezelf? En hoewel wij nooit een antwoord hebben gekregen, blijven we die vraag stellen.
Niet enkel voor een antwoord, maar om Ondernemers aan het denken te zetten!

Maar, zo hoor ik een aantal van jullie zeggen, wat is dat dan? Goed voor jezelf zorgen, zonder dat het zelfverrijking wordt. Goed voor jezelf zorgen betekent die zaken ontvangen, die je als Ondernemer ook nodig hebt!

Niemand, althans niet de mensen waar we hier over praten, kan zonder een inkomen. En hoewel er best managementvergoedingen zijn die aangepast kunnen worden, kun je niet zonder. Vasthouden aan een managementvergoeding van € 8,5 K terwijl de leveranciers (lees zzp’ers) in de problemen komen lijkt nergens op!

Als jij als Ondernemer met € 3,5 K in de maand niet rond kunt komen, hoeveel kosten zijn er wel niet zakelijk, dan leef je over het algemeen te duur! Sorry dames en heren, zo denk ik er over! Echter wanneer de inkomsten zover teruggeschroefd worden, dat het eigen spaarpotje eraan geloven moet, dan ben je als Ondernemer ook niet goed bezig.

Waarom?

Helaas niet elke reddingspoging van een onderneming slaagt. Dus wanneer jij jouw spaarpot dusdanig hebt aangesproken, en het gaat mis, dan is de kans zeker aanwezig dat de eens zo trotse Ondernemer in de bijstand beland. Dit kan volgens mij niet de bedoeling zijn, voor die mensen die werkgelegenheid creëren!

Medewerkers die nimmer enige vorm van risico hebben gelopen, worden beloond voor hun inactiviteit, doordat zij op dat moment een uitkering ontvangen, terwijl de actieve mensen maar moeten zien hoe ze zich redden! Daarbij moeten ze ook nog eens allerlei curatoren van hun rug houden, (en kosten maken) die vaker een faillissement nog slechter doen aflopen, dan op het moment van de uitspraak!

Zorgen voor jezelf is ook!

Bepaalde noodzakelijke aankopen in privé niet langer uitstellen, omdat het bedrijf nu éénmaal moeilijkheden heeft. Nogmaals, ik praat hierover noodzakelijk. Noodzakelijk is bijvoorbeeld, en dit is geen verzinsel, een goed bed! Ja hoor, je leest het goed, een bed om in te slapen en voor een goede nachtrust, als die Ondernemer daar aan toe komt.

Het voorbeeld is hier bekend dat een Ondernemer dusdanig in privé aan het snijden was geweest, en in de spaarpot, dat na het faillissement er in privé geen enkele ruimte meer was om een goed bed aan te schaffen! Dit voor een Ondernemer met ernstige rugklachten.

Of die Ondernemer die zichzelf in privé echt alles ontzegd had, dat op het moment dat hij (weer) moest solliciteren, enkel nog zijn trouwpak had om op gesprek te gaan! Ik hoop niet dat je nu lacht, want het is maar een kleine stap van de limousine naar de goot!

Al het bovenstaande juist niet doen, dat verstaan wij onder goed voor jezelf en je familie zorgen!

En die leverancier dan?

Natuurlijk heeft die leverancier recht op zijn centen! En het mag ook best jouw ultieme doel zijn om ooit al die openstaande facturen alsnog te voldoen, maar dat redt je niet door jezelf privé volledig uit te kleden. Vanuit een loondienstverband achten wij namelijk de kans bijzonder klein dat je dan ooit in staat zult zijn om dat (goede) doel te halen!

Goed voor jezelf zorgen zien wij dus als een goed stuk “rentmeesterschap”. Je behoudt een beperkte hoeveelheid middelen en voorkomt een enorme achterstand. Dit alles om daarmee een herstart te kunnen maken, want geloof me, slechts enkelen zullen je willen financieren!

En denk ook niet dat die beperkte hoeveelheid waarover dan spreken, voor die Ondernemers die eerlijk zijn, je bedrijf had kunnen redden. Onze Excel sheets, bij die ondernemingen die in zwaar weer verkeren, tonen aan dat de verliezen vaak vele malen groter zijn dan de kosten van een goed en deugdelijk bed!