Temperaturen én binnenvallend zonlicht worden perfect gecontroleerd

Nieuwe zonwering voor basisschool Piet Hein en Partou Kinderopvang:

Op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam is begin dit jaar de zonwering van openbare basisschool Piet Hein en Partou Kinderopvang vernieuwd. De verouderde, versleten screens met draadgeleiding aan de voorzijde zijn door Lunasol Zonweringen vervangen door 80 Sunmaster Zipscreens, die tot wel 90% warmte en zonlicht tegenhouden. Op de kopse kanten van het gebouw zijn 12 Sunmaster buitenjaloezieën gemonteerd.

Volautomatische, draadloze besturing

“Waar een schakelaar in het lokaal zorgt voor een eenvoudige handbediening, maakt de SW3-D van Driekleur-Besturingen een volautomatische, draadloze besturing van de buitenzonwering mogelijk”, aldus Tony Smit, eigenaar van Lunasol Zonweringen. “Dankzij een Zonja sensormast met wind en 3 zonnesensoren reageert de besturing automatisch op de actuele weersomstandigheden. Hierdoor kunnen leraren en begeleiders de temperaturen én binnenvallend zonlicht in hun lokalen perfect controleren, terwijl schade door (te) harde wind wordt voorkomen.”

Afwijkende kozijnvormen

Vanwege de afwijkende kozijnvormen en esthetische eisen in het project moest Lunasol Zonweringen op zoek naar een specifiek geleidersysteem, dat zij vond bij Sunmaster. “Bovendien zijn de screens van Sunmaster voorzien van een speciale rits aan doek en geleider, die voorkomt dat het doek gaat klapperen”, aldus Smit. “De geleiders en cassettes zijn uitgevoerd in een aluminium kleur die perfect aansluit bij de kleur van de kozijnen. Grijze doeken en buitenjaloezieën zorgen voor een esthetisch geheel.”

Draadloos besturingssysteem

Via Sunmaster kwam Smit in contact met Driekleur-Besturingen, dat de volautomatische aansturing van de 92 zonweringen heeft verzorgd, inclusief bijbehorende zon- en windsturingen. “Driekleur-Besturingen heeft de projectlocatie proactief bezocht en de best passende systemen geselecteerd”, aldus Smit. “Als voorbeeld is gekozen voor een draadloos besturingssysteem, waardoor flink op arbeidstijd én kosten kon worden bespaard.”

Zonja windmast met windmeter en zonopnemers

Op het dak is een grote Zonja windmast geplaatst met een propeller/windmeter en 3 zonopnemers, die 24/7 de windkracht en zonbelasting meten. “De windmast is middels een UTP-kabel verbonden met een besturingskast op de bovenste verdieping, die een volautomatische besturing per gevelzijde mogelijk maakt. Een bewuste keuze, omdat de screens en buitenjaloezieën een andere maximale windbelasting kennen.” Waar de buitenjaloezieën automatisch omhoog gaan bij windsnelheden van 30 km/h, sluiten de Zipscreens bij 49 km/h. “Eventuele handmatige instellingen worden in dit geval automatisch overruled.”

Sleutelschakelaars

In de besturingskast zijn tevens 3 sleutelschakelaars aangebracht, waarmee de automatische sturing eenvoudig per gevelzijde geblokkeerd kan worden. Hierdoor gaan de zonweringen niet naar beneden wanneer bijvoorbeeld glazenwassers de ramen lappen.

Klik op de afbeelding om met ons in contact te komen